Izbjegli Srbi traže da se Hrvatskoj spriječi ulazak u EU

Ilustracija: AFP

PREDSTAVNICI izbjeglih Srba iz Hrvatske danas su voditelju izaslanstva Europske komisije u Srbiji Vincentu Degertu predali peticiju u kojoj 45 tisuća ljudi traži da se Hrvatsku spriječi u ulasku u Europsku uniju.

Degert je dobio kopije 45 tisuća potpisa. Potpisnici traže da se Hrvatskoj zabrani ulazak u EU sve dok ne ispune zahtjeve izbjeglih Srba. Zatražili su podršku od Degerta za svoje zahtjeve te zamolili da potpise pošalje najvišim dužnosnicima europskih institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj izaslanstva je upoznat i sa prijedlogom rezolucije o pravima izbjeglih koji je upućen srpskom parlamentu. Predsjednik Koalicije udruga izbjeglih Miodrag Linta je rekao da oni od EU traže podršku za njihov zahtjev za otvaranjem dijaloga s Hrvatskom te razmatranje problema iz peticije kako bi se našlo trajno i pravedno rješenje.

Linta traži da temelj dijaloga s Hrvatskom mora biti Bečki sporazum o sukcesiji, kojim se prava građana bivše SFRJ vraćaju na stanje kraja 1990. godine. "Želimo da Narodna skupština zaključi da Hrvatska krši ljudska prava izbjeglih i prognanih Srba i građana Srbije koji su oštećeni u svojim pravima u Hrvatskoj", zaključio je Linta

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara