Izbor predsjednika nove zajednice Srbije i Crne Gore u petak

PRVO zasjedanje zajedničkog parlamenta Srbije i Crne Gore, konstituiranog u ponedjeljak, 3. ožujka, bit će nastavljena sutra razmatranjem i usvajanjem izbornih zakona, dok će novi predsjednik zajedničke države biti izabran u petak.

Na sastanku zastupničkih klubova, održanom po prekidu zasjedanja u ponedjeljak navečer, dogovoreno je da predsjednik bude izabran u petak prijepodne, kazao je za današnji ´Blic´ potpredsjednik parlamenta Srbije i Crne Gore Milorad Drljević, a to će - po svemu sudeći - biti Svetozar Marović, potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

U petak poslijepodne, trebao bi biti izabran i Savjet ministara, najavio je Drljević, kojega - za pet zajedničkih ministarstava (obrana, vanjski poslovi, vanjska i unutarnja trgovina i ljudska prava i nacionalne manjine) - predlaže predsjednik zajedničke države, ujedno i predsjednik Savjeta ministara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema dosadašnjim pregovorima u novostvorenoj koaliciji srbijanskog DOS-a i crnogorskog DPS-a, dosadašnji ministri vanjskih poslova i ljudskih prava i nacionalnih manjina, Goran Svilanović i Rasim Ljajić, zadržat će svoje funkcije. Za ministra obrane, kako su najavili iz te koalicije, trebao bi biti izabran dosadašnji savezni ministar policije Zoran Živković, ali je taj prijedlog još neizvjestan, jer Ustavna povelja predviđa da jedna republika ne može imati paralelno i resor vanjskih poslova i resor obrane.

Ministarstvo za ekonomske odnose s inozemstvom, prema koalicijskom dogovoru, trebalo bi pripasti crnogorskoj strani (najvjerojatnije Socijaldemokratskoj partiji, koalicijskom partneru DPS-a Mila Đukanovića), a dosadašnji savezni ministar i potpredsjednik Savezne vlade Miroljub Labus - s obrazloženjem da nije zainteresiran za ostanak u saveznoj administraciji - najavio za idući tjedan svoje povlačenje s tih funkcija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara