Izbori i u Rusiji te Sloveniji: Slovenci očekuju promjene, u Rusiji ostaje Putinova stranka

Foto: AFP

PARLAMENTARNI izbori danas se, osim u Hrvatskoj, održavaju i u susjednoj Sloveniji te Rusiji.

Slovenci biraju šesti saziv svoga parlamenta. Prema predizbornim najavama, očekuje se da će vlada premijera Boruta Pahora izgubiti izbore te da će izvršnu vlast preuzeti stranka desnoga centra, Slovenska demokratska stranka bivšeg premijera Janeza Janše. Pahorova vlada je još u rujnu izgubila povjerenje zbog mirovinske reforme, što je dovelo do izvanrednih izbora.

Janša je najavio rezove rashoda i značajne rezove kako bi se izbjegla nova recesija. Također je rekao da će povisiti dob odlaska u mirovinu, koja je jedna od najnižih u Europi.

Slovenija je prva od tranzicijskih zemalja uvela euro, a bila je i najbrže rastuća ekonomija eurozone. Danas se nalazi u teškoj situaciji, gotovo na rubu bankrota.

U Rusiji se ne očekuju veće promjene

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se u Sloveniji očekuju promjene, u Rusiji se ponovno očekuje pobjeda vladajuće Jedinstvene Rusije Vladimira Putina i Dmitrija Medvjedeva.

Glasanje u najvećoj državi na svijetu najprije je započelo na krajnjem istoku, a do jutros su otvorena sva birališta u zemlji.

Ipak, kako predviđaju strani mediji i ankete, stranka će imati manje zastupnika nego u prijašnjem sazivu parlamenta, odnosno, pobijedit će s između 53 i 54 posto.

Zanimljiva je i najava premijera Vladimira Putina da će, ako Jedinstvena Rusija dobije potporu birača na parlamentarnim izborima, zamijeniti položaje sa sadašnjim predsjednikom Dmitrijem Medvjedevom, odnosno da će se kandidirati za predsjedničke izbore koji se održavaju za tri mjeseca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara