Izbori u Rusiji: Velika pobjeda Putina

POLITIČKI blok naklonjen ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu uvjerljivo vodi na ruskim parlamentarnim izborima održanima u nedjelju, dok su nekoć moćni komunisti doživjeli težak poraz.

Prvi neslužbeni rezultati na temelju prebrojanih glasova s ruskog dalekog istoka pokazuju da je prokremaljska Ujedinjena Rusija osvojila dvostruko više glasova od komunista i da će postati dominantna snaga u Dumi, donjem domu ruskog parlamenta.

Po tim rezultatima, koje je objavilo Izborno povjerenstvo, Ujedinjena Rusija osvojila 36.5 posto glasova u istočnim dijelovima zemlje, a postizborne im ankete daju 34 posto na nacionalnom nivou.

Komunisti su, pak, osvojili 13 posto glasova, puno manje od 24 posto koliko su osvojili na izborima 1999.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi rezultati četvrtih izbora od pada komunizma daju Putinu još veću moć i otvaraju mu prostor za borbu protiv korupcije i provođenje reformi, koje bi trebale privući investitore.

Ujedinjena Rusija zalagala se u predizbornoj promidžbi za borbu protiv korupcije i smanjenje birokracije, kako bi se poboljšala investicijska klima u zemlji.

Neki analitičari ocjenjuju da će se zahvaljujući prokremaljskoj većini u parlamentu lakše izglasavati zakoni koji favoriziraju strane investitore.

No, uhićenje najbogatijeg Rusa i bivšeg direktora naftne tvrtke Jukos Mihaila Hodorkovskog potaknulo je strahove da bi se nakon izbora Kremlj mogao više uplitati u privatni sektor.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara