Izbori u Sj. Irskoj: novi korak u traženju mirnog rješenja sukoba

PARLAMENTARNI izbori u Sjevernoj Irskoj, zakazani za svibanj ove godine pa odgođeni, održat će se iduće srijede, punu godinu dana nakon što je London u listopadu 2002. raspustio sjevernoirsku vladu i parlament.

Do raspuštanja, koje je rezultat posljednje u nizu kriza i suspenzija rada sjevernoirskih autonomnih institucija u zadnjih par godina, došlo je nakon što su protestantski unionisti odbili dalje dijeliti vlast s političkim krilom Irske republikanske vojske (IRA), Sinnom Feinom. Glavni kamen spoticanja, kao i u ranijim slučajevima suspenzije lokalnih institucija, bilo je pitanje razoružanja IRA-e. London je izbore za svibanj odgodio procijenivši da obećanja IRA-e o okončanju nasilja nisu dovoljna da se osigura stabilnost postizborne vlade.

Sjevernoirski parlament najveće je postignuće mirovnog Sporazuma od Velikog petka, postignutog 1998. između dviju glavnih sukobljenih strana u toj nemirnoj britanskoj pokrajini, protestanata i katolika, odnosno njihovih predstavnika, protestantskog vođe Davida Trimblea i katoličkog čelnika Johna Humea. Sporazum, postignut uz posredovanje američkog senatora Georgea Mitchella kojega se smatra njegovim arhitektom, predviđa uspostavu autonomnih institucija u kojima bi dvije strane zajednički dijelile vlast, kao i razoružanje IRA-e, gerilske organizacije čije su oružane akcije u 30 godina sukobljavanja pridonijele krvavoj bilanci žrtava od preko 3.600 poginulih. Sporno pitanje u dosadašnjim krizama, stvarno razoružanje IRA-e i uspostava međunarodne kontrole oružja, proirski su katolici vezivali uz pitanje reformi i jačanja lokalne policije i smanjivanja broja britanskih vojnika i baza u Sjevernoj Irskoj.

Timble, koji je zajedno s Humeom zbog uloge u postizanju sporazuma od Velikog petka dobio Nobelovu nagradu za mir, obnašao je dužnost premijera od uspostave lokalne sjevernoirske samouprave na čelu koalicijske vlade formirane između protestantske većine i katoličke manjine. Njegovi Ulsterski unionisti (UUP), najjača probritanska stranka u Sjevernoj Irskoj umjerene orijentacije, imali su do sada najveći utjecaj među većinskim protestantima. Oni bi se, međutim, na ovim izborima, prema mišljenju analitičara, mogli naći suočeni sa snažnim izazovom tvrdolinijaša iz Demokratske unionističke stranke (DUP), čelnika Iana Paisleya, koji pokušavaju iskoristiti rastući skepticizam protestanata oko primjene sporazuma što još uvijek nije uspio donijeti trajni mir u pokrajinu. Kako prenose svjetske agencije, analitičari procjenjuju da će prevagu donijeti unionisti srednjeg sloja koji su u osnovi za sporazum, no koji su pokazali tendenciju neizlaska na izbore.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam Trimble izjavio je kako će njegova stranka nakon izbora obnoviti razgovore sa Sinnom Feinom, ističući kako su republikanci napravili dosta, ali ne još uvijek dovoljno kada je riječ o razoružanju. No, za obnovu pregovora Trimbleu je potrebno da njegova stranka zadrži poziciju vodeće političke snage protestantske većine. Paisley, s druge strane, zagovara kompletno preispitivanje sporazuma zbog čega se smatra da bi u slučaju njegove pobjede teško uskoro moglo doći do nagodbe dviju strana. Tome sigurno ne bi išlo na ruku ni ako bi Sinn Fein uspio preuzeti ulogu vodeće katoličke stranke od umjerene Socijaldemokratske i laburističke stranke (SDLP).

Dosadašnja ispitivanja javnog mnijenja daju prednost ulsterskim unionistima, no s vrlo tijesnom prednošću. Napetosti u odnosima pripadnika dviju zajednica porastu svake godine u srpnju kada se tradicionalno održavaju protestantski marševi Oranskog reda kojima se obilježava pobjeda kralja Willima Oranskog, 12. srpnja 1690. u Boyneu, nad katoličkim kraljem Jamesom II. Katolici, među kojima se većina protivi britanskoj vladavini u Sjevernoj Irskoj, te marševe doživljavaju kao provokaciju, a oni sami gotovo su redovito popraćeni incidentima i nasiljem. U kolektivnoj svijesti sjevernoirskih katolika posebno mjesto zauzima događaj koji će u povijesti ostati obilježen kao "krvava nedjelja", kada je 30.siječnja 1972. mirni prosvjed u Londonderryju protiv tretmana u tamošnjim zatvorima završio oružanom intervencijom pripadnika britanske padobranske pukovnije, u kojoj je ubijeno 13 i ranjeno 14 civila. Britanska strana pokrenula je prije četiri godine novu opsežnu istragu o ovom događaju.

(Hina) br nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara