Izbori u Srbiji: Vode Tadićevi demokrati i Šešeljevi radikali

PRVI preliminarni rezultati lokalnih izbora u Srbiji, na temelju 50 posto obrađenih izbornih mjesta u nedjelju u 22 sata, pokazuju da su dvije najsnažnije stranke Demokratska stranka predsjednika Srbije Borisa Tadića i Srpska radikalna stranka haaškog optuženika Vojislava Šešelja, te će se u drugom krugu u gradovima Srbije budući gradonačelnici birati između kandidata te dvije stranke.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID) u Beogradu, nevladine organizacije koja promatra izbore, izlazak birača na ovim izborima je najmanji od uvođenja višestranačja u Srbiji 1990. godine, odnosno najviše oko 35 posto.

Prema dosad prikupljenim podacima, u Beogradu će se za dva tjedna, u drugom krugu, za funkciju gradonačelnika glavnog grada boriti dosadašnji predsjednik gradske vlade i jedan od dužnosnika Demokratske stranke Nenad Bogdanović, koji je po posljednjim podacima osvojio 34 posto glasova Beograđana, te Aleksandar Vučić iz Srpske radikalne stranke s 28 posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iza njih slijede kandidat Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, poslovni čovjek Zoran Drakulić, potom predsjednik Socijaldemokratske partije Nebojša Čović s osam posto glasova, te kandidatkinja Pokreta "Snaga Srbije" Bogoljuba Karića Jasmina Marić Mitrović sa šest posto osvojenih glasova.

Prema tim procjenama rezultata, u Skupštini grada Beograda, od ukupno 90 zastupničkih mjesta, Demokratska stranka osvojit će oko 30 mandata, Srpska radikalna stranka između 25 i 27, Socijalistička partija Srbije haaškog optuženika Slobodana Miloševića šest, te po pet G17 Plus Miroljuba Labusa i Pokret "Snaga Srbije" Bogoljuba Karića.

Politički analitičar Vladimir Goati kazao je u nedjelju navečer u beogradskom "Medija centru" da rezultati izbora predstavljaju "novi poraz vlade Srbije", jer su najviše glasova građana dobile dvije oporbene stranke, demokrati i radikali, te vladi predstoji da se izbori za novi legitimitet, što je u ovom trenutku "krupan politički problem".

Privremni cjeloviti rezultati lokalnih izbora očekuju se u ponedjeljak ujutro.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara