Izborni debakl separatista u Quebecu

Izborni debakl separatista u Quebecu

NA JUČER održanim izborima u Quebecu je vladajuća Liberalna stranka provincijskog premijera Jeana Charesta izgubila većinu, a još veće zanimanje je izazvao debakl Parti Quebecois (PQ), nacionalističke stranke koja se zalaže za otcjepljenje te kanadske provincije s frankofonskom većinom.

Parti Quebecois je upravljala Quebecom od 1976. do 1985. godine, te od 1994. do 2003. godine. Oba puta je svoju većinu nastojala iskoristiti kako bi putem referenduma isposlovala nezavisnost, i oba puta je poražena, pri čemu je referendum 1995. godine ustao upamćen po jednom od najtješnjih i najneizvjesnijih rezultata u povijesti.

Tradicionalni suparnik Parti Quebecois na području Quebeca je Liberalna stranka, koja se s obzirom na učestalost  mandata na nacionalnoj razini naziva "prirodnom vladajućom strankom" Kanade, a koju je početkom prošle godine na izborima za kanadski Parlament porazila Konzervativna stranka današnjeg premijera Stephena Harpera.

Liberalna stranka je na jučerašnjim izborima osvojila 33,08 % glasova te s nekadašnjih 76 pala na 48 mjesta u provincijskom parlamentu, što je manje od potrebne većine koja iznosi 48 mjesta.

Parti Quebecois je, pak, s 2832 % glasova osvojila 36 mjesta i pala na treće mjesto.

Najveći pobjednik je stranka koju su sve donedavno smatrali autsajderom - desničarska Demokratska akcija Quebeca (ADQ), koja je s konzervativnim programom preotela tradicionalna biračka uporišta PQ u ruralnim frankofonim sredinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ADQ je osvojila 30,81 % glasova i s nekadašnjih 5 skočila na 41 mjesto u provincijskom parlamentu.

Iako je ADQ godine 1995. kao tada još uvijek minorna stranka podržavala referendum o nezavisnosti, posljednjih je godina proglasila "moratorij" na sve dalje rasprave o statusu Quebeca unutar Kanade.

Mnogi promatrači smatraju kako je uspjeh ADQ na duže vrijeme pitanje eventualne nezavisnosti Quebeca stavio van dnevnog reda, te je u skladu s time povoljno reagiralale i kanadske burze, s  obzirom da se većina poslovnih krugova protivi bilo kakvim državnopravnim komplikacijama.

Iako će Charest i njegova Liberalna stranka po svemu sudeći zadržati vlast, ovaj put u obliku manjinske vlade, jučerašnji rezultat predstavlja dobru vijest za premijera Harpera s obzirom na ideološku bliskost nacionalne Konzervativne stranke i ADQ. Harper, koji takošer upravlja Kanadom preko manjinske vlade, će prema mišljenju mnogih promatrača biti prisiljen raspisati nove izbore tijekom ove godine, a jučerašnji izbori ukazuju da bi konzervativci na njima mogli povećati broj glasova.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara