Izborno povjerenstvo odbacuje žalbe Timošenko: Janukovič službeni pobjednik

Izborno povjerenstvo odbacuje žalbe Timošenko: Janukovič službeni pobjednik

Tekst: I.Ka./V.Š./Z.J.
Foto: AFP

UKRAJINSKO izborno povjerenstvo u nedjelju je priopćilo da je neke  žalbe premijerke Julije Timošenko odbacilo, a neke neće ni razmotriti.

Prema danas objavljenim službenim podacima, ukrajinski oporbeni vođa Viktor Janukovič je i službeni pobjednik predsjedničkih izbora u toj zemlji, prenijela je ukrajinsko izborno povjerenstvo. Prema objavljenim podacima, Janukovič je osvojio 48,95 posto glasova, a njegova suparnica, premijerka Julija Timošenko 45,47 posto.

Kako je dozvoljeno ukrajinskim izbornim zakonom, 4,36 posto glasača je glasalo protiv oboje kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, Timošenko je u subotu najavila je žalbu zbog prijevare na predsjedničkim izborima, na kojima je njezin suparnik Viktor Janukovič odnio pobjedu s 48,95 posto glasova, 3,48 posto glasova više od nje.

Timošenko je u subotu u svom obraćanju javnosti izjavila da Janukovič nikada neće biti legitiman predsjednik Ukrajine. "Janukovič nije naš predsjednik", kazala je. "Ukrajinski izbori su bili namješteni. U takvim okolnostima donijela sam jedinu moguću odluku, da na sudu osporim rezultate glasovanja. Stat ću u obranu naše države i vaše odluke opirući se na pravne argumente", kazala je.

U svom prvom pojavljivanju u javnosti, nakon izbora, Timošenko je pozvala Ukrajince da podrže njezinu legalnu bitku te nije pozvala svoje birače na masovne prosvjede kao što je to najavila prije izbora.

Međunarodni promatrači kazali su da su izbori bili pošteni i da nisu bili namješteni, prenosi Associated Press.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara