IZDAJE SE KOMPILACIJA STRIPOVA "PEANUTS"

U sljedećih 12,5 godina, izdavač iz Seattlea Fantagraphics izdat će kompilaciju stripova ?Peanuts? u 25 tomova, sa svim objavljenim dnevnim i nedjeljnim stripovima pokojnog Charlesa Schulza. L

Tvrdo ukoričeni tomovi imat će prosječno 320 stranica, a prodavat će se po 28,95 dolara, piše USA TODAY. Prvi tom, ?The Complete Peanuts: 1950 to 1952?, bit će objavljen u svibnju.

Kad je strip počeo izlaziti, njegova prizemnost i ljudskost bile su novost u žanru kojim su vladale avanture i akcijski junaci, no ?Peanuts? je na kraju izlazio u 2600 novina širom svijeta i izrastao u ogromnu marketinšku i televizijsku ikonu.

Četiri godine nakon Schulzove smrti u 77. godini, klasični stripovi ?Peanuts? još uvijek izlaze u 2400 novina u 75 zemalja, kaže predstavnik United Media.

Čak će i okorjeli ?Snoopyjevci? biti iznenađeni prvim tomom. Shermy, koji se kasnije sasvim izgubio, glavni je lik. Charlie Brown se pojavljuje u prvim stripovima, ali kao i većina voljenih likova, posjeduje malo od svog kasnijeg egzistencijalističkog nespokoja. Glavna protivnica Lucy je mala djevojčica, a ne zlobna, osvetoljubiva hvatačica lopti. Snoopy je samo malo štene koje se mazi, bez svojeg kasnijeg unutarnjeg života.

"Likovi zapravo još nisu našli svoj glas", kaže urednik Fantagraphicsa Eric Reynolds.

Različite kompilacije ?Peanutsa? već su se izdavale na 25 jezika, no Schulzovi najraniji stripovi nikad nisu reproducirani u obliku knjige. Fantagraphics je o ovoj kompliaciji počeo razgovarati sa Schulzom 1997. godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Schulzova prva reakcija bila je: 'Tko želi čitati to smeće?'", kaže Reynolds.

"Bio je strašno skroman čovjek, koji je rane stripove držao izvan kolekcija, jer se nisu uklapali u stil stripa kad je postao popularan".

"Prvi tom, u kojem se nalazi uvodnik humorista Garrisona Keillora, mogao bi se svidjeti kolekcionarima, jer postojeće kolekcije 'Peanutsa' datiraju tek iz ranih 1960-ih", kaže Bob Carter, trgovac rijetkim knjigama iz Atlante.

Ova serija stripova ?grije dušu?, kaže Schulzova udovica Jean. ?On je cijelog sebe unio u taj strip?.

Muzej Charlesa M. Schulza u kalifornijskom gradu Santa Rosa također je počeo prodavati rana djela umjetnika u obliku meko ukoričenog ograničenog izdanja pod nazivom ?Charles M. Schulz: Li'l Beginnings? za 30 dolara. Obuhvaća Schulzove tjedne stripove Li'lFolks ? prethodnicu ?Peanutsa? koja se izdavala u listu njegova rodnog grada u Minnesoti, St. Paul Pioneer Press ? kao i stripove koji su objavljivani u časopisu The Saturday Evening Post od 1947. do 1950. godine.

(Hina) xpgo ybnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara