IZDAVAČKA KUĆA "KRUZAK" PREDSTAVILA TRI NOVE KNJIGE

Zagrebačka izdavačka kuća "KruZak" predstavila je večeras u knjižnici "Bogdana Ogrizovića" tri nove knjige: knjigu pripovjedaka "Indijska legenda" Thomasa Manna, te dvije knjige filozofske tematike "Komunitarizam i njegovi kritičari" Daniela Bella i "Patriotizam" Igora Primorca.

Knjiga "Indijska legenda" donosi tri pripovijetke Thomasa Manna: "Čudo od djeteta", "Tobias Mindernickel" i indijsku legendu "Zamijenjene glave".

Pripovijetka "Čudo od djeteta" govori o vrlo darovitu glazbeniku i doživljaju glazbe te snobizmu i licemjerju koje kao sudionici koncerta izražavaju diveći se onome što su čuli i vidjeli, rekao je književnik i pisac Ludwig Bauer. "Divimo se jer je to pristojno i popularno", a o takvu doživljaju piše i Mann, dodao je Bauer.

"Tobias Mindernickel" pripovijetka je o čudaku u neobičnu svijetu, odnosno čovjeku sumornu i neprijateljski raspoloženu prema okolini sve dok ne opazi ozlijeđena psa kojemu iskazuje nježnost", istaknuo je Bauer.

Pripovijetka "Zamijenjene glave" indijska je legenda po kojoj se dvojica mladića zaljubljuju u istu djevojku, a jedan od njih se njome oženi, no ona primjećuje kako jedan od mladić ima pametnu glavu, a drugi snažno tijelo te ju počne privlačiti i jedna i druga osobina. Bauer je još otkrio i kako u hramu božice Kali svaki od tih junaka sam sebi odrubi glavu, no, kako je dodao, tu priči nije kraj.

Ocijenio je kako u svim tim trima pripovijetkama možemo pratiti kako Mann na kraju 19. stoljeća tako suvremeno piše o ljudskim slabostima, no na kraju svake priče ipak pobjeđuje umjetnost.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kruno Zakarija, vlasnik "KruZaka", govorio je o filozofskim knjigama "Patriotizam" Igora Primorca i "Komunitarizam i njegovi kritičari" Daniela Bella. Kako je napomenuo, u knjizi "Patriotizam" Primorac jasno razlučuje domoljublje od rodoljublja.

Zakarija je podsjetio da je Primorac doktorirao i živio u Beogradu, zatim je 1983. otišao u Izrael i ondje je predavao na Sveučilištu u Jeruzalemu, a danas živi i radi u Melbourneu u Australiji.

Zakarija je kazao kako u knjizi "Komunitarizam i njegovi kritičari" Bell izvodi komunitaristčke teorije tako što u liberalizmu pronalazi slaba mjesta na koja želi upozoriti.

Bauer je pak zaključio kako se sve tri večeras predstavljene knjige bave odnosom pojedinac - zajednica.

(Hina) xsdju ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara