Izetbegovićev pokop najavljen za srijedu

PREDSJEDNIŠTVO BiH održat će u ponedjeljak izvanrednu sjednicu kako bi odredilo vrijeme i mjesto pokopa Alije Izetbegovića, izjavio je u nedjelju u Sarajevu član bosanskohercegovačkog državnog vrha Sulejman Tihić.

Prema nepotvrđenim informacijama Televizije Federacije BiH (FTV) Alija Izetbegović trebao bi biti pokopan u srijedu 22. listopada na sarajevskom groblju Kovači.

Na izvanrednoj konferenciji za novinstvo Stranke demokratske akcije (SDA), održanoj u povodu Izetbegovićeve smrti, Tihić je u Sarajevu istaknuo kako je pokojni bošnjački lider bio plemenita osoba koja nikada i nigdje nije podupirala ili zagovarala revanšizam.

"Tamo gdje je Izetbegović imao kontrolu poštovala su se temeljna ljudska prava i civilizacijske vrijednosti", kazao je Tihić.

On je dodao kako se očekuje da na dan Izetbegovićeva pokopa u Sarajevo doputuje veliki broj onih koji mu žele odati počast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Groblje Kovači je nekadašnji park koji je tijekom rata pretvoren u posljednje počivalište velikog boja pripadnika Armije BiH poginulih tijekom borbe za obranu Sarajeva 1992-1995. godine.

Uz hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ivicu Račana, brzojave s izrazima iskrene sućuti obitelji Alije Izetbegovića i predsjedatelju Predsjedništva BiH Draganu Čoviću među prvima su uputili sadašnji i bivši predsjednik Slovenije Janez Drnovšek i Milan Kučan.

Mediji u Federaciji BiH Izetbegovićevoj su smrti posvetili veliku pozornost emitirajući brojne izjave njegovih suradnika i prijatelja iz ratnog i poratnog razdoblja koji su podjećali na njegove zasluge u borbi za samostalnost BiH.

Za razliku od federalnih, mediji u Republici Srpskoj kratko su izvjestili o Izetbegovićevoj smrti a tamošnji političari nisu pokazali ni najmanje sućuti.

Glasnogovornik Srpske demokratske stranke (SDS) Dušan Stojčić vijest o Izetbegovićevoj smrti prokomentirao je konstatacijom kako je on "odgovoran za stradanja srpskog naroda" dok je oporbeni lider Milorad Dodik ustvrdio kako je samo smrt spriječila da se utvrdi Izetbegovićeva stvarna uloga u ratu u BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara