Izetbegovićeva smrt pokazala duboke podjele u BiH

Izetbegovićeva smrt pokazala duboke podjele u BiH
SMRT Alije Izetbegovića povodom je brojnih reagiranja i ocjena njegova djelovanja koje su još jednom pokazale koliko su i danas duboke političke i nacionalne podjele unutar Bosne i Hercegovine.

Iako niti jedno tijelo vlasti u BiH nije proglasilo dan žalosti, odmah nakon objavljivanja vijesti o smrti nekadašnjeg predsjednika državnog Predsjedništva najutjecajniji elektronski mediji u Sarajevu u nedjelju su izmijenili redovite programske sheme.

Federalna je televizija tako umjesto redovitih sadržaja emitirala ozbiljnu glazbu te snimke Izetbegovićevih govora održanih u različitim prigodama. Televizija Republike Srpske istodobno je nastavila s redovitim programom uključujuči i humorističke emisije.

Najviši bošnjački dužnosnici poput člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića i predsjedatelja Vijeća ministara BiH Adnana Terzića iskazali su iskrenu potresenost zbog Izetbegovićeve smrti.

Sarajevski pisani mediji u ponedjeljak prenose reagiranja Izetbegovićevih bliskih suradnika te inozemnih državnika koji redom iskazuju poštovanje prema Izetbegoviću ističući njegovu nedvojbenu ulogu čelnika svog naroda u najtežim godinama njegove povijesti.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić bio je prvi državnik čiji su izrazi sućuti stigli u Sarajevo pa su mu mediji posvetili veliku pozornost. Istodobno se podjeća kako, za razliku od onih s Mesićem, Izetbegović nije imao ni malo prijateljske odnose sa prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Pozitivnu ocjenu Izetbegovićeva djela u ime cijele međunarodne zajednice građanima BiH prenio je visoki predstavnik Paddy Ashdown. On je ponovio raniju konstataciju Richarda Holbrookea kako bez Izetbegovića vjerojatno ne bi bilo ni današnje BiH.

Posebno biranim riječima o Izetbegoviću je govorio i vjerojatni predsjednički kandidat Demokratske stranke SAD Wesley Clark.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U izjavi koju prenosi "Dnevni avaz" Clark je kazao kako je Izetbegović bio "veliki čovjek i državnik" i "osoba s izrazitim integritetom i hrabrošću". On je istodobno poručio građanima BiH kako bi pokojnom predsjedniku trebali biti vječito zahvalni za sve što je za njih učinio.

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana Izetbegovića je opisao kao "hrabrog lidera svog naroda".

Prigodno no vidno suzdržanije o Izetbegoviću su govorili najviši hrvatski dužnosnici u BiH. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović odmah je Izetbegovićevoj obitelji uputio brzojav s izrazima sućuti a u naknadnoj izjavi novinarima dodao je kako je otišla osoba koja je nedvojbeno puno učinila za bošnjački narod.

Čović kao i predsjednik HDZ-a BiH Bariša Čolak istaknuli su kako će tek povijest dati pravi sud o Izetbegovićevu značenju za BiH.

Za razliku od Federacije BiH, informacija o Izetbegovićevoj smrti u Republici Srpskoj nije pouzročila značajnija reagiranja. Elektronski mediji kratko su izvjestili o smrti bivšeg bosanskohercegovačkog predsjednika posvetivši pri tom više pozornosti pripremama za prosvjede umirovljnika.

Vladin list "Glas Srpske" u ponedjeljak se u tekstu na naslovoj stranici uglavnom bavi optuživanjem Izetbegovića za širenje islama.

Ugledni bosanskohercegovački novinar Gojko Berić u svom komentaru za "Oslobođenje" ističe kako Izetbegovićevu povijesnu ulogu nitko ne može osporiti no ona pri tom nema samo pozitivne oznake.

"Oni koji ne žale za njim kao za čovjekom s kojim se povijest poigrala nemaju srca a oni koji glorificiraju njegove zasluge i njegovu političku figuru - nemaju mjere", konstatira Berić.

Njegov zaključak temeljen je na premisi kako ni Bošnjaci nemaju razloga biti pretjerano zadovoljni Izetbegovićevom političkom ostavštinom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara