Izgubio dijete zbog nesavjesnog ginekologa?

ANTE BATINOVIĆ, predsjednik Središnje udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a, teško je optužio metkovskog ginekologa Mihovila Jaramaza, koji se nije nalazio na svom radnom mjestu kad je Hitna pomoć dovela trudnu Batinovićevu suprugu u Dom zdravlja u Metkoviću.

Batinović je u 7. veljače u 15:20 nazvao Hitnu pomoć u Metkoviću jer mu je supruga Antica Batinović dobila jake bolove i mora roditi. Hitna pomoć je u rekordnom roku prevezla Anticu do Doma zdravlja, a za njima se automobilom uputio njezin suprug. Po dolasku u bolnicu ustvrdili su da dežurnog ginekologa, dr. Mihovila Jaramaza, nema na radnom mjestu. Jaramaz se u Domu zdravlja pojavio nakon 45 minuta, da bi se 15 minuta po dolasku presvlačio u svojoj radnoj sobi.

"Nakon još deset minuta se sjetio da bi trebao trudnicu pregledati ultrazvukom, da bi nakon svih iščekivanja meni sestra rekla da me treba dr. Mihovil Jaramaz, koji mi je saopćio vijest da je on uspio uhvatiti živo dijete ali da su se nakon par minuta izgubili otkucaji srca djeteta, te kako je dijete preminulo." - kazao je Batinović za Index.

Batinović je potom napustio ordinaciju i izašao u čekaonicu, gdje je iščekivao daljni razvoj događaja. No, nakon svega 15 minuta njegova supruga Antica upućena je u dubrovačku Opću bolnicu. U tom trenutku ga je igrom slučaja nazvao dr. Mladen Lončar iz Ministarstva branitelja. Batinović je Lončara obavijestio o svemu što se dogodilo,  te zamolio Lončara da nazove bolnicu u Dubrovnik te zamoli da spase život njegove supruge.

"Gospodin Lončar me nazvao nakon 10-ak minuta, te mi rekao da je kontaktirao s dežurnim ginekologom dr. Krajančićem, koji se iznenadio što ga nitko iz Metkovića nije obavijestio o tako hitnom slučaju." - kazao nam je Batinović pa dodao: "Supruga mi je toliko krvarila da je mogla podleći, ali hvala bogu nije, te joj je dr. Krajančić spasio život. Ali, nakon toliko krvarenja zakazali su joj bubrezi i sada je na dijalizi."

Batinović je o slučaju obavijestio policiju, koja je podnijela prijavu Državnom odvjetništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prozvani dr. Jaramaz je u razgovoru za Jutarnji list kazao kako rodilište u metkovskom Domu zdravlja "nema organizirano dežurstvo na odjelu, nego pripravnost najnižeg stupnja."

"Igrom slučaja, na poziv sam došao ranije jer sam bio u blizini. Primalja je odmah stavila trudnicu na CTG aparat i jedva pronašla otkucaje dječjeg srca te me odmah pozvala. Otkucaju dječjeg srca bili su na donjoj granici, oko 60 do 70 otkucaja, a normalno je od 120 do 160. Na preostalom dijelu trake od 10 do 12 minuta bio je samo grafikon trudova. Traka je prekinuta i to je bio nalaz koji smo morali provjeriti ultrazvučno." - ustvrdio je Jaramaz, pa dodao kako je osobno pregledao trudnicu, ali nije pronašao otkucaje srca.

"Uputili smo ju u Dubrovnik gdje je rođeno mrtvo dijete, što je bilo očekivano. Žena je kod nas samo malo krvarila te ništa nije ukazivalo na poseban homoragični problem. Budući da se kod takvih naglih smrti djeteta najčešće događa ablacija posteljice s krvarenjem, poslana je u Dubrovnik. Prema izvještaju sestre, pacijentica nije krvarila putem. No, krvarenje je nastupilo kad su je premještali na nosila. Ove nas optužbe teško pogađaju i nisu primjerene." - zaključio je Jaramaz.

No, Batinović tvrdi da je policija izuzela svu dokumentaciju o slučaju iz Doma zdravlja u Metkoviću, te da Jaramaz može pričati što hoće ali ga je tog kobnog dana osobno obavijestio da je uspio uhvatiti živo dijete, koje je potom nakon nekoliko minuta preminulo u Domu zdravlja u Metkoviću, a ne u Dubrovniku.

"Što je onda moja žena radila u Metkoviću dva sata?" - zapitao se Batinović komentirajući izjavu dr. Jaramaza.

(Izvor fotografije: Metkovic.hr)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara