IZIŠLA MARKEŠIĆEVA KNJIGA "KAKO SMO SAČUVALI BIH"

Knjiga sociologa Ivana Markešića "Kako smo sačuvali Bosnu i Hercegovinu" izišla je u povodu X. obljetnice Hrvatskoga narodnog vijeća BiH (HNVBiH) u izdanju zagrebačke i sarajevske nakladničke kuće Synopsis. L

Na 470 stranica knjiga u pet poglavlja opisuje opće političke i vojne prilike u BiH od 1989. do 1996., prikazuje Prvi opći sabor Hrvata BiH (6. veljače 1994.), rad Hrvatskoga narodnog vijeća u deset godina i dokumente HNVBiH.

"To je istinska spomenica, knjiga vizije života i platforme djelovanja hrvatskih intelektualaca kroz nadstranačku i nevladinu organizaciju u najtežim povijesnim zbivanjima posljednjih godina na tlu Bosne i Hercegovine", piše u predgovoru predsjednik HNVBiH fra Luka Mirko Markešić. Riječ istine bila je jedino sredstvo djelovanja intelektualaca u suprotstavljanju zločinačkoj politici podjele BiH, navodi fra Luka.

Napominje kako su smatrali da je BiH vitalan interes hrvatskog naroda, kao i svakog od njezinih naroda, i na temelju takvih stajališta Sabora postignut je Washingtonski sporazum, zaustavljen rat između HVO-a i Armije BiH te omogućen Daytonski sporazum i početak izgradnje mira u BiH, ocjenjuje fra Luka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recenzent Marko Babić drži kako se iz niza dobro osmišljenih programa HNVBiH, primjerice programa povratka izbjeglica, malo toga ostvarilo.

Ivan Markešić (Proslap, BiH,1954.) znanstveni je suradnik u Leksikografskom zavodu "Miroslava Krleže" (LZMK) u Zagrebu u redakciji Osmojezičnog rječnika. Profesor je sociologije religije i pročelnik studija sociologije na Hrvatskim studijima u Zagrebu.

(Hina) xiluc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara