izjava hrvatskog p.e.n. centra

Hrvatski P.E.N. centar objavio je danas Izjavu, koju je najavio na godišnjoj skupštini prošle subote, i u kojoj upozorava na pogoršanje stanja medijskih sloboda, potpunu odsutnost volje za utemeljenom javnom raspravom o recidivima prijetnje nacizma, drastično smanjenje prostora predviđena za kulturu u ´Večernjem listu´ te na loš položaj restauratorske struke u Dubrovniku.

Hrvatski P.E.N. centar je prisiljen, kako se ističe na početku Izjave, reagirati na ponovno pogoršanje stanja medijskih sloboda i prava na slobodu javne riječi u najavama ministrice obrane, gospođe Željke Antunović, da će od Državnog odvjetništva zatražiti da neke novinske napise i pojedine priloge na HTV-u analizira i ocijeni radi li se o kažnjivu djelu širenja lažnih vijesti zbog uznemiravanja javnosti.

Upravo je P.E.N. centar bio udruga koja je, kako se dodaje, pokušavala zaštititi žrtve ´verbalnog delikta´ po Kaznenom zakoniku zbog kojeg su još ne tako davnih osamdesetih godina u zatvore odvođeni pisci, žurnalisti i drugi intelektualci.

Danas kada u Kaznenom zakoniku više nema ´verbalnog delikta´, osobito zabrinjavaju prijetnje izrečene s visokog mjesta u državnoj hijerarhiji, pa je Hrvatski P.E.N. centar dužan upozoriti na ozbiljnost takvih izjava, navodi se u Izjavi.

Hrvatski P.E.N. centar, koji se zajedno s drugim P.E.N. centrima svijeta na znamenitom kongresu u Dubrovniku 1933. među prvima ogradio od prijetnje nacizma, sedamdeset godina poslije, kako se navodi u Izjavi, mora ustanoviti potpunu odsutnost volje za utemeljenom javnom raspravom o recidivima toga problema koji je u domaćoj sredini i danas prisutan, i to ne samo iznošenjem ustaškog i nacističkog znakovlja na športskim natjecanjima.

Tema vrlo bitna za razvoj civilnog društva koja nikada nije ozbiljno raspravljena u sabornici ne može ostati isključivo predmetom senzacionalističkih rasprava, niti je dobro da se u te svrhe koristi, dodaje se.

Hrvatski P.E.N. centar s ogorčenjem, kako se napominje, prati drastično smanjivanje prostora predviđenog za kulturu u dnevnome tisku. Neposredni povod našoj zabrinutosti je ukidanje kulturnog dodatka ´Obzora´ u ´Večernjem listu´ kao najtiražnijim dnevnim novinama u Hrvatskoj. Budući da je vlasnik najčitanijih novina austrijski državljanin, naša će udruga o postupku ukidanja kulturnog dodatka obavijestiti i kolege iz Austrijskog P.E.N. centra, kaže se u Izjavi.

Hrvatski P.E.N., kao udruga pisaca s djelovanjem povijesno vezanim uz Dubrovnik, uzima primjer toga grada čija je povijesna jezgra na listi svjetske kulturne baštine, kako bi upozorio na loš položaj restauratorske struke, navodi se u Izjavi.

Općenito zabrinjava odnos prema zaštiti i obnovi kulturnih spomenika i povijesnih kulturnih jezgra gdje bi zakonitosti struke uvijek trebale biti ispred potreba dnevne politike, stoji u Izjavi Hrvatskoga P.E.N. centra, koju je potpisala predsjednica Sibila Petlevski.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara