Izjava liječničkog konzilija o smrti Ivice Račana

"STANJE Ivice Račana tijekom noći naglo se pogoršalo i došlo je do zatajenja vitalnih organa. Unatoč poduzetim mjerama intenzivnog liječenja, stanje je tijekom noći postalo kritično te je Ivica Račan preminuo u 3 sata i 5 minuita 29. travnja. Ivici Račanu dijagnosticiran je izrazito maligni oblik karcinoma lijevog bubrega u veljači 2007. godine. Tada učinjenim pretragama utvrđeno je da se bolest proširila izvan bubrega i zahvatilo mišićno tkivo desnog ramena.

Nakon odstranjenja lijevog bubrega i metastaze u desnom ramenu, započeto je liječenje inhibitorom tirozin kinaze uz zračenje desnog ramena. Prvotno je došlo do prolaznog poboljšanja općeg stanja, no učinjenim kontrolnim pregledom utvrđeno je daljnje širenje bolesti pojavom metastaza u mozgu. U dva navrata provedeno je liječenje gama-knife postupkom te je utvrđeno poboljšanje nalaza i regresija metastaza u mozgu.

Međutim, u daljnjem tijeku dolazi ponovno do pogoršanja općeg stanja pojavom novih metastaza te je umjesto inhibitora tirozin kinaze započeto liječenje visokim dozama interferona.
Stanje Ivice Račana unatoč primijenjenom liječenju trajno se pogoršavalo s pojavom novih metastaza, a noćas je došlo do zatajenje vitalnih organa." - stoji u priopćenju liječničkog konzilija kojeg je potpisao doc. dr. Mirando Mrsić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara