Izjava postulatora o beatifikaciji Ivana Merza

VIJEST da će Ivan Merz ove godine biti proglašen blaženim, ali ne u Hrvatskoj, bila je očekivana jer se zadnjih mjeseci ubrzano radi da časni sluga Božji bude beatificiran u Banjoj Luci, izjavio je o. Božidar Nagy, postulator u kauzi za proglašenje blaženim Ivana Merza.

Postulator je to priopćio, kako prenosi sarajevska Katolička tiskovna agencija, u povodu izjave msgr. Renata Boccarda, izaslanika Svete Stolice, da Papa za lipanjskoga posjeta Hrvatskoj neće beatificirati Ivana Merza.

Nagy također napominje kako mu je poznato da je i osobna Papina želja da dođe u Banju Luku, da Ivana Merza upravo ondje proglasi blaženim.

Premda je važniji dio svoga života proveo u Zagrebu (od 1922. do 1928.), što nije najbitniji uvjet da bi morao biti beatificiran u Hrvatskoj, Ivan Merz je većinu kratkoga, mladog života, tj. osamnaest godina, proveo u Banjoj Luci (od rođenja 1896. do svršetka gimnazije 1914.), podsjeća Nagy. Napomenuo je kako je istina da je upravo u Zagrebu Ivan Merz zasjao kao svetac i da je upravo u Hrvatskoj stekao najviše zasluga da bude proglašen blaženim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Međutim Katolička crkva je univerzalna, jedinstvena i novi blaženik postaje svojina cijele Crkve. Mjesto beatifikacije je sporedno i određuje se ondje gdje se predviđa da će biti najviše duhovne koristi za vjernike´, napominje Nagy.

Po njegovim riječima prepuštanje beatifikacije Ivana Merza Crkvi u BiH pomoć je toj napaćenoj mjesnoj Crkvi, ali isto tako i svim tamošnjim Hrvatima.

´Bit će to velika utjeha i moralno ohrabrenje tolikim Hrvatima koji su u Bosni stradali u ratu, koji žive raseljeni kao prognanici i izbjeglice po svijetu. Pozornost svjetske javnosti toga će dana biti sva usmjerena na Banju Luku i Bosnu i vjerujemo da će to potaknuti odgovorne da se spremnije zauzmu za rješavanje njihovih problema´, napominje Nagy.

Banjolučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije BiH Franjo Komarica izdao je dvije poruke svojim vjernicima o Merzu, a prošle jeseni biskupi BiH objavili su zajedničku poslanicu vjernicima cijele BiH za pripremu beatifikacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara