Izjava predsjednika Mesića u povodu dana ljudskih prava

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić u povodu Dana ljudskih prava (10. prosinca) izjavio je danas da ljudska prava nisu nešto apstraktno i nisu prava nekih drugih, nego prava sviju nas i svakoga od nas.

´Svjetski dan ljudskih prava što ga i mi u Hrvatskoj, zajedno s cijelom međunarodnom zajednicom, obilježavamo svake godine početkom prosinca, prilika je da se podsjetimo kako ljudska prava nisu nešto apstraktno, kako to nisu prava nekih drugih, nego prava sviju nas i svakoga od nas´, rekao je predsjednik Mesić.

Podsjetio je ´kako nije tome davno kako su ljudska prava u politici bila nešto praktično nepoznato, dok su danas ona, međutim, jedno od ključnih mjerila na osnovu kojih se procjenjuje je li neka zemlja istinski demokratska, odnosno ide li u najmanju ruku putem prema demokraciji´. Naime, nema demokracije bez ljudskih prava, a nepoštivanje ljudskih prava svojstveno je režimima koji nisu demokratski, istaknuo je Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljudska prava, dodao je, ne poznaju ni rasu, ni naciju, ni vjeru, ni spol. Ljudi se rađaju jednaki i logična je konzekvenca te spoznaje da oni i u svojim ključnim pravima moraju biti izjednačeni. Naravno, to je cilj. U mnogim krajevima svijeta, na žalost, do ostvarivanja tog cilja proći će još mnogo vremena - što zbog objektivnih, što zbog subjektivnih okolnosti, kazao je Mesić.

Republika Hrvatska čvrsto se i nepovratno opredijelila za građenje demokracije i na osnovi takve orijentacije ona s pravom traži svoje mjesto u krugu demokratskih, civiliziranih zemalja. Naše opredjeljenje podrazumijeva i ispunjavanje određenih obveza, među kojima je poštivanje i ostvarivanje ljudskih prava i prava manjina, jedna od ključnih. Od nas se također, i to s pravom, očekuje da primjereno sankcioniramo one koji su ili poticali na gruba kršenja ljudskih prava, ili ih sami provodili, kao i da surađujemo s međunarodnim institucijama kojima je to zadaća, navodi se u izjavi hrvatskoga predsjednika.

´Nemojmo nikada zaboraviti: ljudska prava su prava svakoga od nas. I zapitajmo se, upravo danas, na Svjetski dan ljudskih prava: ako zatvaramo oči kada se krše prava ljudskih bića pored nas, hoće li biti nekoga da ustane u našu obranu, budu li ugrožena naša prava´, ističe se u izjavi predsjednika Mesića

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara