Izložba ˝150. godišnjica uzdignuća zagrebačke metropolije˝

IZLOŽBU ´Sto pedeseta godišnjica uzdignuća Zagrebačke metropolije´ priređenu u čast proslave 150. obljetnice uzdignuća Zagrebačke biskupije na čast nadbiskupije otvorio je danas u Galeriji ´Fortezza´ Klovićevih dvora nadbiskup zagrebački i metropolit Josip Bozanić.

Kako je istaknuo nadbiskup Bozanić na izložbi su prikazani prošlost i povijest Zagrebačke metropolije kako bismo dobro osvježili vlastite korijene i tako hrabrije koračali u budućnost.

Na današnji dan 1852. papa Pio IX. bulom ´Ubi primum placuit´ uzdignuo je Zagrebačku biskupiju na čast nadbiskupije. Time je uspostavio i Hrvatsko-slavonsku odnosno Zagrebačku crkvenu pokrajinu u čiji su sastav ušle Đakovačka ili bosanska i Srijemska biskupija, Senjsko-modruška biskupija i Križevačka eparhija.

Predsjednik Metropolijskog odbora za proslavu te značajne obljetnice pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak rekao je da izložba postavljena na zagrebačkome Griču, kao i svečana Večernja kojom će se večeras u zagrebačkoj katedrali na Kaptolu proslaviti 150. obljetnica, potvrđuju specifičnost Zagreba.

Otvorenju izložbe nazočili su mnogi crkveni dostojanstvenici, među kojima nuncij Giulio Einaudi, te predstavnici hrvatskoga javnoga života.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak posebice je pozdravio slovačkoga veleposlanika u Hrvatskoj Jana Petrika te podsjetio da je prvi zagrebački nadbiskup Juraj Haulik bio rodom Slovak.

Mrzljak je napomenuo da bi izložbu koja je na svjetlo dana iznijela brojne vrijedne dokumente te sakralne predmete iz Nadbiskupskoga arhiva i Riznice zagrebačke katedrale trebalo na prvome mjestu prihvatiti više kao meditaciju, a manje kao prikaz vrijednih eksponata.

U povodu 150. obljetnice uzdignuća Zagrebačke biskupije na nadbiskupiju, Hrvatska pošta (HP) pustila je danas u optjecaj prigodnu marku s motivom zagrebačke katedrale autor koje je slikar i grafičar Hrvoje Šercar.

Autorica izložbe i postava je kustosica Lada Bošnjak,a izložba je otvorena do 22. prosinca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara