Izložba arhitekta Vladimira Grubešića otvorena u Zagrebu

Izložba riječkog arhitekta Vladimira Grubešića otvorena je večeras u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZUa u Zagrebu.

Jednomjesečna izložba "Sanjajući arhitekturu" obuhvaća izbor iz Grubešićevih radova koje je stvorio u tijeku tri desetljeća neprekinuta rada: od srednjoškolskog centra u Bujama (1970-72) preko zgrade Jadroagenta u Rijeci (1977-84) do projekta Muzeja Narone u Metkoviću (2002).

"Srastao s naslijeđenim prostorom, Grubešić traži suvremeni izraz vlastita duhovnog sklada pa njegov izraz ostaje već danas trajna vrijednost određena prostora i vremena kojem je sve predano u zalog", kazao je predstavljajući izložbu teoretičar i kritičar arhitekture Tomislav Premerl.

Ervin Dubrović, ravnatelj Gradskog muzeja u Rijeci i nositelj izložbenog projekta, smatra da je ključni Grubešićev rad velebna palača Croatialinea, zgrada na riječkoj obali namijenjena za međunarodni pomorski prijevoz putnika i robe, građena od 1986. do 1991. u više stilova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademik Velimir Neidhardt kazao je da se grad Rijeka nalazi na prostornom i povijesnom razmeđu i u potrazi za svojim identitetom. "Hoće li se Rijeka razviti u snažno, moderno, urbano središte poput više sličnih gradova koji su prolazili slične teškoće, veliko je pitanje", kazao je Neidhardt. Riječki su arhitekti vrsni i mogu pomoći ispravnu odgovoru na to pitanje, dodao je, spomenuvši pri tome Grubešićevo ime.

Grubešić (1942., Mrzle Vodice) odrastao je u Praputnjaku kod Rijeke, arhitekturu je diplomirao u Zagrebu 1965. u klasi Vladimira Turine i vodeći je projektant Građevinsko-projektnog zavoda u Rijeci. Autor je pet samostalnih izložaba u Rijeci, Dubrovniku, Zagrebu i New Yorku te više skupnih izložaba.

(Hina) xiluc yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara