Izložba "Čipkarstvo u Hrvatskoj" otvorena u Bruxellesu

U Muzeju kostima i čipkarstva u Bruxellesu jučer je otvorena izložba "Čipkarstvo u Hrvatskoj", koju je priredio zagrebački Etnografski muzej, izvijestili su danas iz Muzeja. L

Izložba će biti otvorena do 15. travnja, a postavljena je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i u suradnji Hrvatskog veleposlanstva i Muzeja kostima i čipke u Bruxellesu, priopćeno je danas iz Etnografskog muzeja.

Na izložbi je predstavljeno čipkarsko umijeće u Hrvatskoj iz triju središta duge tradicije izradbe različitih čipkarskih tehnika: Paga - čipka na iglu, Lepoglave - čipka na batiće i Hvara - čipka od agave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Umijeće i proizvodi čipkarstva u Hrvatskoj bitan su dio hrvatske kulturne baštine te su stoga Ministarstvo kulture i hrvatsko Povjerenstvo za UNESCO kandidirali umijeće čipkarstva u Hrvatskoj na treći natječaj za proglašenje i upis na UNESCO-ov popis "Remek djela usmene i nematerijalne baštine čovječanstva". Rezultati natječaja bit će poznati u svibnju 2005., priopćeno je iz Etnografskog muzeja.

Autorica izložbe i kataloga je Nerina Eckhel, a izloženi predmeti vlasništvo su Etnografskog muzeja u Zagrebu, Etnografskog muzeja u Splitu i Zadruge lepoglavske čipke u Lepoglavi.

(Hina) pp/xmb ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara