IZLOŽBA DAMIRA SOKIĆA 3. VELJAČE U UMJETNIČKOM PAVILJONU

Izložba "Lice", novi izložbeni projekt jednoga od istaknutijih hrvatskih umjetnika srednje generacije Damira Sokića, koncipirana upravo za prostor Umjetničkog paviljona, otvorit će se 3. veljače u tom izložbenom prostoru.

Riječ je o prostornoj instalaciji, koja se sastoji od velikih crteža izvedenih u tonu sepije, odnosno reprodukcija kompjutorski generiranog crteža lubanje te iznutra osvijetljenog kvadra jednog kasnog Mondrianova djela.

Posebnost izložbe je što umjetnik apostrofira Umjetnički paviljon, najreprezentativniji izložbeni prostor u Zagrebu, rekao je Zvonko Maković, autor predgovora na današnjoj konferenciji za novinare.

Umjetnički paviljon za njega nije samo prazna scena već ga on tretira na aktivan način i uvlači u vlastiti opus, dodao je Maković.

Sokić se temom odsutnosti bavio i ranije, rekao je Maković, podsjetivši da je u Galeriji Arteria 1997. imao izložbu "Dah umjetnika", na kojoj je umjesto izložaka-predmeta prahom na zidovima iscrtavao poleđine gigantskih slika, a prije tri godine u Galeriji PM na izložbi koja se također zvala "Lice" stubište galerije prekrio je bijelim slojem umjetnog snijega.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključni pojam za izložbu je doživljaj, ocijenila je likovna kritičarka Leonida Kovač. Propitivanje same umjetnosti Sokić je na izložbi ostvario kroz reprodukciju Mondrianove kompozicije, koju je banalizirao postavivši je kao "city light", svjetleći reklamni pano, dodala je.

Izložba "Lice" spoj je ključnih tema Sokićeva dosadašnjeg umjetničkog stvaralaštva i referentno mjesto za iščitavanje njegove umjetnosti, smatra ravnatelj Umjetničkog paviljona Radovan Vuković.

Izložba će biti otvorena do 22. veljače.

(Hina) ag mc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara