Izložba "Dendi 21. stoljeća" u zagrebačkoj Gliptoteci

Izložba engleske muške mode "Dendi 21. stoljeća 21st Century Dandy", autora Christophera Brewarda i Alice Cicolini te dizajnera Andrewa Stafforda, otvorit će se 15. siječnja u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Po Brewardovim riječima, dendi kao muški modni stil predstavlja uzor u odijevanju i ponašanju koji slavi ljepotu. On je spoj buntovnosti i elegancije, navodi Breward u predgovoru kataloga izložbe.

Autori su nastojali pokazati što je taj stil bio u prošlosti, a istodobno su načinili njegovu današnju kategorizaciju - džentlmen, neomodernist, ležerna odjeća s tribina, slavni krojač, hokstonski dendi i novi Britanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posjetitelji će imati priliku svaki od tih stilova vidjeti na lutkama odjevenima u muška odjela uglednih britanskih dizajnera.

Izložba, koja će se moći razgledati do 10. veljače, realizirana je suradnjom British Councila, Gliptoteke HAZU i zagrebačkog Tehnološko-tehničkog fakulteta. Za vrijeme trajanja izložbe bit će organizirano više predavanja o modi, kao i izložba mladih hrvatskih dizajnera.

(Hina) xkt ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara