Izložba erotskih crteža Antuna Masle u Dubrovniku

Izložba erotskih crteža Antuna Masle u Dubrovniku

OVE NEDJELJE, 19. kolovoza, točno u ponoć, u galeriji Dubrovačka kuća unutar povijesne jezgre grada Dubrovnika, biti će otvorena jedinstvena izložba erotskih crteža poznatog dubrovačkog slikara Antuna Masle.

Izložba je organizirana povodom 40. obljetnice slikareve smrti. Riječ je o nikada prikazanim crtežima izrazito erotske tematike poznatog dubrovačkog slikara, istaknutog pripadnika kruga dubrovačkih kolorista.

U predgovoru kataloga izložbe dubrovački književnik Luko Paljetak erotski likovni opus Antuna Masle opisuje riječima: "Žena je neprijeporna božica i vladarica likovnog, poetskog i svakodnevnog svijeta i života Antuna Masle. Linije njegovih aktova diktira njegova zanosna misao o ženi... Žena je za Antuna Maslu zagonetka svih odgonetki... Iz čitavog Maslinog slikarskog djela, pa dakle i iz ovih crteža koji su samo jedan njegov dio s početka njegova jedinstvenoga slikarskog puta, iščitava se duboko poštovanje prema svetosti čina slikanja pa dakle i prema ženi kao najposvećenijem objektu toga čina. Sve je to peanska pjesma ljepoti, a tijelo žene - njezin najmagičniji stih.“

Uz Luku Paljetka predgovor katalogu napisala je i Milana Vuković Runjić, poznata hrvatska književnica i kolumnistica. Ona je o Maslinim crtežima napisala sljedeće: "...mogu li rajska nevinost, kako god to paradoksalno zvučalo i karnalni užitak ići ruku pod ruku? Baš to se događa na Maslinim crtežima, na tim slikama užarenog grafita, na kojima raskošne, raskalašene žene samo vrebaju priliku da pokažu sisu ili međunožje, a sve to kao u nekoj dječjoj igri u kojoj su dojke dinje i lubenice, vagine dagnje ili oštrige, a penisi patlidžani i krastavci. Maslini su crteži nevini kao i njegove pjesme, karnalno iskustvo na njima samo je prozorčić u raj. Gledajući ih, vraćamo se u mitska vremena kada je seksualnost bila sveta, kada su anđeli lijegali s kćerima ljudskim po šumarcima i obalama, kada je tijelo bila pjesma, a pjesma crtež, a kao glasnik tog doba prilazi nam Antun Masle."

Dubrovački slikar Antun Masle, rodio se 1.rujna 1919. u selu Orašac kraj Dubrovnika. Prve poduke o slikarstvu dobio je od Koste Strajnića. Pohađajući privatnu gimnaziju, prvi put je izlagao u Splitu u Salonu Galić 1937. godine, a već sljedeće godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Marina Tartaglie. Kasnije prelazi u klasu prof. Vladimira Becića. Diplomirao je 1942. i studij nastavio u specijalki V. Becića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od prve samostalne izložbe 1952. u Dubrovniku, pa do prerane smrti 20. kolovoza 1967. ne napunivši 48 godina života, priredio je niz samostalnih i grupnih izložbi. Iza sebe je ostavio veliki slikarski opus. Uz slikarstvo Antun Masle pisao je i poeziju. Zbirku poezije Anđeo i ptice, Antuna Masle, ilustriranu crtežima autora, uredio je akademik Luko Paljetak, u izdanju Matice Hrvatske, Ogranak Dubrovnik 1997. godine. U povodu 30. godišnjice njegove smrti, Družba Braća hrvatskog zmaja u Dubrovniku podigla mu je spomen-ploču u ulici Nikole Božidarevića broj 9, na kući u kojoj je živio i stvarao u svom malom, skučenom ateljeu, od 1955. godine sve do smrti.

U sklopu izložbe u Dubrovniku javnosti će biti predstavljen 31 crtež iz zbirke "Knjiga utisaka - erotski zapisi".

Slikaru u čast na otvorenju izložbe sudjeluju: akademik Luko Paljetak, književnica i kolumnistica Milana Vuković Runjić, glumica Nataša Dangubić Jelčić, kantautor Ibrica Jusić, te glazbenici Ana Dražinić, Damir Milat, Zoran Kosović i plesač Melkior Serdarević.

Izložba, realizirana u suradnji s Gradom Dubrovnikom, Županijom dubrovačko-neretvanskom, Društvom prijatelja dubrovačkih starina, Ars Longa Dubrovnik i agencijom Elite Travel, ostaje otvorena do 25. kolovoza ove godine. Ulaz je slobodan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara