IZLOŽBA GRAFITA "UMJETNOST ULICE"

Na izložbi "Umjetnost ulice", koja će sutra biti otvorena u Muzeju grada Zagreba, bit će predstavljene fotografije najzanimljivijih grafita nastalih u tijeku proteklog desetljeća na zagrebačkim ulicama.

Na izložbi se može vidjeti tristotinjak slikovnih i tekstovnih grafita podijeljenih u deset tematskih cjelina, rekao je autor izložbe Slavko Šterk, dodavši kako ona govori ujedno i o njihovim tvorcima, dobnoj pripadnosti i primateljima poruka.

Autor je radove, snimljene na užem zagrebačkom području, izabrao između 1650 grafita iz muzejska dokumentacija.

U dijelu izložbe o tekstualnim grafitima, po riječima autora, uočava se specifičan jezik, struktura i tema grafita. Po njegovoj ocjeni politički i športski grafiti slika su društvenih i političkih događaja te su stoga i prikazani kronološki po mjestima gdje su nastali.

Organizatori očekuju da će izložba otvoriti raspravu o tome koliko su grafiti umjetnost, subkultura ili vandalizam.

Osim uvećanih presnimaka grafita moći će se vidjeti i izvorni materijali kao što su skice, plakati, letci, galerijski radovi, sitni predmeti vezani uz hip-hop kulturu te 55-minutna računalna animacija.

Grafiti nisu obilježje samo grada Zagreba nego i svih velikih svjetskih urbanih mjesta, istaknuo je Šterk.

Posjetitelji će moći vidjeti neke od poznatijih i u medijima upotrebljavanijih grafita, kao što su "Vukovar, svetinjo" iz 1994., "Reci NE NATO-u" iz 2003. ili "Da je sloboda i demokracija, bio bi Dinamo, a ne 'Croatia'".

Izložbu prati i istoimeni katalog, a bit će otvorena do 31. listopada.

(Hina) xkt/xmb ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara