Izložba jaslica iz cijele Europe u Grazu

Izložba jaslica iz cijele Europe u Grazu
DIJECEZANSKI muzej u Grazu priredio je izložbu božićnih jaslica pod nazivom ´In Dulci Jubilo´, na kojoj se mogu vidjeti jaslice iz čitave Europe nastale u raznim razdobljima.

Izložba, otvorena sredinom tjedna, pokazuje neobično bogatu paletu više od 70 prikaza Kristova rođenja, koji su tijekom stoljeća nastali na temelju pisane tradicije Markova i Lukina Evanđelja.

Na izložbi se mogu vidjeti najrazličitije reprodukcije toga motiva, koji je ušao u povijest umjetnosti od drugog stoljeća nakon Krista - s nadgrobnih ploča iz rimskih katakombi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najstariji izlošci na izložbi u Grazu potječu iz sredine 18. stoljeća, ali zato predstavljaju božićne motive iz cijele Europe. Jaslice iz Napulja, karakteristične figure od terakote iz Provanse, tirolske reljefe od drveta, figure izražene kombiniranom tehnikom drveta, papira i staniola iz Krakova svojim jedinstvenim izvedbama plijene pažnju posjetitelja. Najmanji predmet na izložbi potjeće iz Italije: staklene jaslice iz Murana. Novorođeni Isus nije u toj izvedbi veći od tri milimetra.

Na izložbi se također mogu vidjeti i netrodimenzionalne izvedbe, zidne pločice s biblijskim motivima kakve su se primjerice izrađivale u Nizozemskoj od sredine 17. stoljeća, ali i drugi karakteristični prikazi božićnoga motiva kao što su ruske, bugarske i rumunjske božićne ikone.

Izložba u Dijecezanskom muzeju u Grazu ostat će otvorena do 2. veljače.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara