Izložba karikatura Ota Reisingera u Art point centru u Zagrebu

Izložba karikatura Ota Reisingera otvorena je večeras u izložbenom prostoru Art point centra AGMa u Zagrebu. L

Do 20. svibnja bit će izloženo dvadesetak crteža u kojima se tematiziraju ljubav, politika, novac, ugled i druge teme kojima se Reisinger bavi pola stoljeća.

"Prava mjera njegove umjetnosti sadržana je u sažetom, sugestivnom crtežu koji karakterizira nervozna oštrina poteza. Iako je 'najamnik' tiska, Oto Reisinger kao umjetnik-crtač nastoji biti iznad obaveza i dužnosti. Duh slobode stvaralaštva, koji bitno obilježava opću kulturnu klimu epohe nastanka toga opusa, nesumnjivo je potpomogao da jedna sjajna crtačka vještina izraste u vjerodostojnu umjetnost", ističe se u katalogu, u tekstu pokojnog kritičara, muzealca i pisca Vladimira Malekovića.

Oton Antun (Oto) Reisinger (1927., Rankovci pokraj Murske Sobote), diplomirani arhitekt, počeo je objavljivati u Studentskom listu 1945., a stalni je suradnik lista "Kerempuh" od 1946. do 1950., nakon čega radi u uredništvu "Vjesnika". Radove objavljuje i u stranim časopisima ("Quick", "Panorama", "Nebelspalter").

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Objavio je knjige karikatura (Amor amor..., Feine Leute, Gute reise, Funf Ringe, Schoene Gesellschaft, Rat i mir, Pero).

Radi crtane filmove, karikaturalni dizajn i ilustracije knjiga. Samostalno je izlagao u Amsterdamu, Zagrebu, Murskoj Soboti, Dortmundu, Londonu i Ankari. Godine 1984. Društvo novinara Hrvatske dodijelilo mu je nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo.

Posljednjih godina nagrađivan je u na festivalima u Turskoj (treća i prva nagrada), u Belgiji (druga nagrada) i Hrvatskoj (prva nagrada) te u Portugalu (posebno priznanje).

(Hina)xiluc yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara