IZLOŽBA KIPARSTVA IZ SAKRALNE ZBIRKE HRVATSKOGA POVIJESNOG MUZEJA

"Universum sacrum", izložba kiparstva iz Sakralne zbirke Hrvatskoga povijesnog muzeja, sa 70 umjetnina, od minijatura do oltara, nastalih između 16. i 19. stoljeća, koji su nekad bili dio inventara crkava i kapela, otvorit će se 4. prosinca u tom zagrebačkom gornjogradskom muzeju.

To je prvi put da se predstavlja građa sakralnoga kiparstva iz fundusa, a grupirana je po temama - svijećnjaci, oltari, kipovi svetaca, anđeli, prikazi Krista i Bogorodice, rekla je autorica izložbe Snježana Pavičić na današnjoj konferenciji za novinare.

Većinom su izložena barokna djela iz lokalnih radionica, no zastupljeno je i nekoliko kipova poznatih srednjoeuropskih kipara, Ivana Komersteinera, Josipa Stallmayeara, Klaudiusa Kautza, dodala je Pavičić.

Po njezinim riječima, izložbi je prethodilo desetak godina konzervatorsko-restauratorskih radova, uglavnom kod privatnih restauratora, s obzirom na nezadovoljavajuću suradnju s restauratorskim zavodima.

Najvredniji izlošci su "Zlatni oltar" iz 1660. i "Obraćenje sv. Pavla" iz 1760. (jedini sačuvani oltar iz stare crkve sv. Marka).

Likovni postav, za koji ravnateljica HPM-a Ankica Pandžić kaže da je drugačiji od svega dosad viđenog u tom muzeju, napravili su arhitekt Oleg Hržić i akademski slikar Ante Rašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hržić napominje da je riječ o decentnom, fluidnom i minimalističkom postavu, u kojem je neobrađeni materijal i crno-plava boja na zidovima i podovima kontrastirana baroknim skulpturama.

Tema je moderno interpretirana, pojedini su predmeti multimedijski kontekstualizirani simbolima, a vizualno ih povezuje zatamnjena podloga i svjetlosni akcenti. Drugi dio izložbe su panoi s opisima i fotografijama načina zaštite muzejskih predmeta.

Djela su za zbirku nabavljena na prijelazu 19. u 20. stoljeće, kad je HPM bio u sastavu Narodnog muzeja, među ostalim iz zagrebačke katedrale, župnih crkava u Sisku, Molvama, Donjoj Kupčini.

Poslije izložbe "Križevi" i "Tekstil - paramenta" to je treći put da se predstavlja Sakralna zbirka Muzeja.

Izložbu prati katalog, ilustriran s više od 150 fotografija te pedagoški program.

Izložba će biti otvorena do ožujka iduće godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara