Izložba o glazbenim analogijama Vasilija Kandinskog u Madridu

MADRIDSKI muzej Thyssen-Bornemisza i zaklada Caja Madrid predstavljaju od 11. veljače do 25. svibnja izložbu o glazbenim analogijama Vasilija Kandinskog i umjetničkih suvremenika tog ruskog slikara.

Ta izložba, koju zajednički organiziraju madridska pinakoteka i zaklada madridske štedionice, postavljena u sjedištima dviju institucija, predstavlja ´trend međunarodnog zanimanja za proučavanje veze slikarstva i glazbe´, izjavio je glavni kustos muzeja Thyssen-Bornemisza Tomas Llorens tijekom predstavljanja izložbe.

Nakon ove izložbe pod nazivom ´Glazbene analogije: Kandinsky i suvremenici´ uslijedit će izložba o podrijetlu apstrakcije, koja će biti postavljena u muzeju Orsay u Parizu krajem ove godine, na kojoj će čitav jedan odjel biti posvećen vezama slikarstva i glazbe.

Zatim se priprema tematska izložba slikarstvo-glazba u centru GeorgesPompidou u Parizu, i to oko 2005./06. godine, dodao je Llorens.

Na madridskoj izložbi 251 djelo 48 autora, među kojima su Kandinsky, Paul Klee, František Kupka, Francis Picabia, Alexei von Jawlensky, Robert Delaunay i Antoine Bourdelle, pokazuje ´odnos slikarstva i glazbe u razdoblju 1910.-1920. te konfiguraciju apstraktnog jezika slikarstva´, pojasnio je povjerenik izložbe Javier Arnaldo.

Izložena djela, koja potječu iz 47 svjetskih muzeja i 32 privatne kolekcije, od skica baleta ili slavnih plesačica poput Isadore Duncan do ruske avangarde, djela slikara-skladatelja poput Litvanca Mikalojusa Ciurlionisa ili Austrijanca Arnolda Schoenberga, sve do slikovne transpozicije glazbe kod Kandinskog i Kleea.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara