IZLOŽBA "PEDESETE" 24. listopada u Domu hrvatskih likovnih umjetnika

Izložba "Pedesete" kojom će se valorizirati jedno novije razdoblje hrvatske kulture te povijesti uopće otvara se 24. listopada u Domu hrvatskih likovnih umjetnika.

Taj veliki kulturološki projekt svojevrsna je rekonstrukcija razdoblja pedesetih godina 20. stoljeća s dostanim kritičkim odmakom, izjavio je na konferenciji za novinare voditelj projekta Zvonko Maković.

Po njegovim riječima izložba obuhvaća slikarstvo i skulpturu, likovnu kritiku, dizajn, arhitekturu i urbanizam, kazalište, film, fotografiju i književnost. Kako je dodao njome će se pružiti relevantna ocjena umjetničkog i kulturnog standarda tadašnje Hrvatske.

Maković je istaknuo da su pripreme za izložbu počele 2000. te da su pedesete godine najznačajiniji i najintrigantniji dio naše novije povijesti, jer se u to doba korjenito mijenja politička, društvena i kulturna klima.

"To je vrijeme raskida sa socrealizmom i upoznavanje s liberalnom kulturom zapada", napomenuo je Maković, dodavši kako se u nijednoj drugoj sredini "tranzicijskih zemalja" nisu tih godina dogodili tako ubrzani i plodni procesi promjena kao što je to bilo u Hrvatskoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdvojio je Krležin "ljubljanski govor", istup Grupe Exat 51, početak Dubrovačkih ljetnih igra, osnivanje Dramskoga kazališta "Gavella", praizvedbu Marinkovićeve "Glorije", pojavu književnoga časopisa "Krugovi", afirmaciju književnih osobnosti, kao što je pjesnikinja Vesna Parun, osnovanje umjetničke grupe "Gorgona" koja postavlja problem izbora između figurativne i apstrakne umjetnosti.

U glazbenom životu priprema se početak Muzičkoga bijenala, prave avangarde u hrvatskoj glazbi, započinje inovacija u grafičkom i industrijskom dizajnu te nastaje zagrebačka škola crtanog filma.

Po riječima organizatora izložba će biti postavljena u svim prostorima Doma hrvatskih likovnih umjetnika, a postava je povjerena mladim arhitektima i dizajnerima iz Grupe Numen, koji su pohvaljeni za uspješan način predstavljanja izložbe. Izložba se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Stjepana Mesića.

(Hina) xta ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara