Izložba posvećena kardinalu Stepincu

U povodu obilježavanja Stepinčeva, blagdana hrvatskog mučenika blaženog Alojzija Stepinca, 10. veljače, večeras je u Zagrebu u prostorijama Hrvatske paneuropske unije otvorena izložba slika "U čast Stepincu" iz zbirke mons. Jurja Batelje, voditelja kauze.

Dvadesetak hrvatskih slikara na likovnim kolonijama koje je priredio mons. Batelja stvarali su djela nadahnuta Stepeničevim životom i njegovim rodnim krajem.

Izložena su djela Petra Grgeca, Ivana Lackovića Croate, Daniela Butale, Josipa Botterija Dinija, Nevenke Nekić, Nenada Bukala, Željka Marekovića, Maje Malešević, časne sestre Marije Rozarije Radić, Danijela Žapčića i drugih.

Postulator kauze mons. Batelja je kazao da osim umjetničke, izložena djela posjeduju i vrhunsku religioznu dimenziju, "koja još više približava lik kardinala Stepinca, koji se najviše u crkvi u Hrvata u 20. stoljeću, u razdoblju bezbožnih ideologija, zalagao za ljudska prava i slobodu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vojni ordinarij Juraj Jezerinac naglasio je kako su izložena djela nadahnuta plemenitošću kardinala Stepinca, "koji nam je putokaz i u novom stoljeću u kojem se procesom globalizacije nastoji obezvrijediti tradicionalne vrijednosti hrvatskoga naroda".

U ime Hrvatske paneuropske unije o značenju izložbe i kardinalu Stepincu govorio je akademik Mislav Ježić.

Uz mons. Batelju izložbu je osmislila slikarica Nevenka Nekić.

(Hina) xta yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara