Izložba Puntarićeva "Felixa" u zagrebačkoj NSK

Izložba novinskih karikatura Srećka Puntarić "Felix u ENESKA" otvorena je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u povodu desete obljetnice Puntarićeve "Felix Fun Factory" prve galerije za humor i karikaturu u Hrvatskoj. Književnik Hrvoje Hitrec čestitao je Puntariću na izuzetnim karikaturama koje proizvodi, kako je rekao, "na užas svih onih koji tvrde da Hrvati nemaju smisla za humor".

Urednik Večernjeg lista Vladimir Barišić upozorio je da su karikature izuzetno složena forma koju, nažalost, objavljuje sve manje novina. Večernji list je ponosan na dugogodišnju suradnju s "Felixom", kazao je i izrazio nadu da će ona potrajati još dugi niz godina.

Puntarić je prve karikature objavio u humorističkom časopisu "Kerempuh" 1975. i od tada se pojavljuje u gotovo svim tadašnjim dnevnim i tjednim novinama.

Prvu stalnu suradnju ostvario je u sportskom magazinu "SN Revija", a kasnije u "Sprintu". U dnevnom listu "Vjesnik" surađuje od 1986., a u rubrici "Felix" u "Večernjem listu" redovito izlazi od proljeća 1995.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Puntarić je surađivao i s europskim humorističkim časopisima "Nebelspalter" iz Švicarske i "Eulenspiegel" iz Njemačke, a sudjelovao je na gotovo svim kolektivnim svjetskim izložbama i festivalima karikatura gdje je osvojio tridesetak nagrada i priznanja.

Priredio je nekoliko samostalnih izložbi u inozemstvu (Bern, Beč, Budimpešta) i oko dvadesetak domaćih (Zagreb, Slavonski Brod, Bjelovar, Varaždin, Čakovec, Koprivnica, Krapina, Sisak, Rijeka i Samobor).

Srećko Puntarić izdao je 24 knjige karikatura u zemlji i inozemstvu.

(Hina) xiluc yip

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara