Izložba "Renesansa u Francuskoj" u četvrtak u Zagrebu

Likovna izložba "Renesansa u Francuskoj, remek djela iz kolekcije Nacionalnog muzeja renesanse u ?couenu" bit će otvorena u četvrtak, 5. svibnja u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori, najavljeno je danas na konferenciji za tisak u Galeriji.

Francuska renesansa se stvarala na dvoru pa će u Klovićevim dvorima autori pokušati predočiti jednu renesansnu sobu zatvorenu tapiserijama, namještajem, lusterima i ostalim, rekao je jedan od autora izložbe povjesničar umjetnosti dr. Miljenko Jurković.

Bit će izloženo 150 raznovrsnih djela: vitraja, mozaika, tapiserija, skulptura, slika, minijatura, namještaja i predmeta umjetničkog obrta u keramici, staklu, metalu, drvu i vosku.

Autor likovnog postava je glavni konzervator Ministarstva kulture Miljenko Domijan.

Tu su različita umjetnička ostvarenja pa molimo povjesničare umjetnosti da izložbu ne čitaju nego je gledaju, kazao je jedan od autora, ravnatelj Nacionalnog muzeja renesanse u ?couenu dr. Alain Erlande-Brandenburg.

Izložba je na svoj način uzvratna izložba, budući je prošle godine u Francuskoj bila postavljena izložba "Renesansa u Hrvatskoj" rekla je koautorica izložbe, ravnateljica "Klovićevih dvora" Vesna Kusin.

"Renesansa u Francuskoj" potječe samo iz Nacionalnog muzeja renesanse u ?couenu, dok je "Renesansa u Hrvatskoj" prikazivala remek-djela skupljena u cijeloj Hrvatskoj.

Hrvatska renesansa nastajala je istodobno kad i talijanska renesansa i u njoj prevladavaju monumetalna skulptura i slikarstvo, a Francuska stoljeće kasnije i u njoj su mahom djela umjetničkog obrta, rekao je Jurković.

Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatska Stipe Mesića i predsjednika Republike Francuske Jacquesa Chiraca i bit će otvorena do 17. srpnja.

(Hina) xiluc yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara