Izložba slika Paula Kleea o nacizmu

IZLOŽBA posvećena najtežoj, ali ujedno i najproduktivnijoj fazi rada ekspresionističkog slikara Paula Kleea (1879.1940.), koja se poklopila s dolaskom na vlast nacionalsocijalizma u Njemačkoj, u četvrtak će biti otvorena u muzeju Schirn u Frankfurtu.

"Paul Klee: 1933" naslov je izložbe koji aludira na godinu kada se Adolf Hitler proglasio njemačkim kancelarom i koja je Kleeu donijela otkaz na Umjetničkoj akademiji u Duesseldorfu gdje je predavao. Neka njegova djela našla su se na izložbi "degenerirane umjetnosti" koju su postavili nacisti u Muenchenu 1937. godine.

Krajem 1933. godine Klee je emigrirao u Švicarsku, gdje je i rođen, nakon čega su nacisti pretražili njegov stan u Dessauu u kojem je bio profesor na Akademiji Bauhaus.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz tog razdoblja potječu djela s izložbe koja uključuje osim radova u boji, stotinjak "revolucionarnih listova" iz ciklusa od 246 crteža na kojima u parodijskom tonu prikazuje svoja iskustva s nacistima.

"Bez izravnog komentara ti su crteži snažna osuda demagogije, militarizma, nasilja, antisemitizma i poniženja", objašnjavaju organizatori izložbe koja će biti otvorena do 30. studenoga.

Crteži su rijetko bili predstavljani zajedno. Tek je 80-ih godina bilo moguće ujediniti veliki dio ciklusa. U muzeju Schirn prvi put će javnosti biti prikazan opsežan odabir crteža.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara