IZLOŽBA THOMASA G. JACKSONA U VELEPOSLANSTVU RH U LONDONU

U galeriji hrvatskog veleposlanstva u Londonu u četvrtak je otvorena izložba 44 originalna akvarela i crteža koje je u razdoblju od 1882. do 1885. naslikao ugledni britanski arhitekt i umjetnik Sir Thomas G. Jackson, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo vanjskih poslova. L

Tijekom putovanja po Hrvatskoj Jackson je slikao pejzaže, povijesne spomenike i dragocjene primjerke kaleža i relikvijara koje je koristio za ilustraciju tri toma knjige: "Dalmatia, the Quarnero and Istria" objavljene u Londonu 1887. godine. Te su ilustracije ovom izložbom prvi put prikazane javnosti, navodi se u priopćenju.

Istodobno se u uglednoj Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Londonu (Royal Academy of Arts) također održava izložba Jacksonovih slika i crteža i to većinom njegovih britanskih projekata, ali i veduta drugih gradova, među kojima su i ilustracije hrvatskih spomenika, dodaje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obje su izložbe usklađene s objavljivanjem novog izdanja knjige "Recollections - The Life and Travels of a Victorian Arhitect Sir Thomas Graham Jackson Bt, Ra (1835-1924)", proširenog i obnovljenog izdanja njegovih memoara, koje je 1950. objavio njegov sin Basil, a u kojima se dosta prostora posvećuje hrvatskim spomenicima.

U priopćenju se ističe da je časopis Royal Academy Magazine, jedan od najuglednijih umjetničkih časopisa u Europi, u svom jubilarnom izdanju u povodu dvadesete godišnjice izlaženja objavio tekst o Hrvatskoj i najavio izložbu u hrvatskom veleposlanstvu.

Izložba će u Hrvatskoj biti predstavljena iduće godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara