Izložba u povodu 100. obljetnice skupštinskog pokreta u Hrvatskoj

IZLOŽBA "Odjeci skupštinskog pokreta u Hrvatskoj 1903. među hrvatskim iseljenicima", koja je danas otvorena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, obuhvaća knjige, časopise, članke i originalnu arhivsku građu o tim povijesnim zbivanjima.

Osvrćući se na povijesni kontekst, jedan od autora izložbe Ivan Čizmić podsjetio je na nezadovoljstvo Hrvata u zajednici s Mađarima 1903., što je dovelo do izvansaborske skupštinske akcije na inicijativu napredne omladine i socijalista, s ciljem demokratizacije političkog života.

Skupštinski pokret u Hrvatskoj 1903. po Čizmićevoj je ocjeni bio povod za prvo neposredno i šire angažiranje američkih Hrvata u davanju potpore svome narodu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izložbi koja je koncipirana u tri cjeline, a čiji su autori još i Ljubomir Antić i Branko Hanž, prezentirana je građa prikupljena iz NSK te Trumbićeva arhiva, koji se čuva u Splitskoj sveučilišnoj knjižnici.

Prva cjelina obrađuje knjige i drugu građu u kojoj se analiziraju događaji iz 1903. Drugi dio donosi građu o odjecima tih zbivanja među hrvatskim iseljenicima, dok su trećom cjelinom autori htjeli prikazati kako su se u domovini pratili odjeci zbivanja u Hrvatskoj među iseljenim Hrvatima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara