Izložba u povodu 45 godina dubrovačkog Zavoda za zaštitu spomenika

U izložbenom prostoru Zavoda za obnovu Dubrovnika otvorena je danas izložba "Dubrovačka služba zaštite spomenika od Statuta do Konzervatorskog odjela", organizirana u povodu 45 godina djelovanja dubrovačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Konzervatorski odjel Zavoda u Dubrovniku od svoga se osnutka skrbi, ne samo o baštini na području grada Dubrovnika, već i na širem dubrovačkom području - Elafitskim otocima, Mljetu i Pelješcu, istaknula je pročelnica Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Žana Baća.

Podsjetila je da o brizi Dubrovčana za graditeljstvo i baštinu svjedoči niz odredaba iz dubrovačkog Statuta iz 1272. godine, a što je rezultiralo urbanističkim skladom, ne samo grada Dubrovnika, već i njegova cjelokupnog teritorija.

Značajnije poglavlje Službe zaštite počinje 1952. osnivanjem Društva prijatelja dubrovačke starine koje i danas uspješno djeluje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1993. u Dubrovniku djeluje i Restauratorska radionica koja je također pridonijela brizi za kulturnu baštinu.

Na današnjoj izložbi prikazane su aktivnosti Konzervatorskog odjela na kompleksu antičkog lokaliteta u mjestu Polače na otoku Mljetu na čijem su prostoru ostatci šest građevina - Palača sjeverni kompleks, vila Rustica, Kaštio, istočna i zapadna bazilika i dva antička pristaništa.

(Hina) xhspa ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara