Izložba Van Gogh i suvremenici u Amsterdamu

MUZEJ Van Gogha u Amsterdamu nastavlja proslavu sto pedesete obljetnice rođenja tog slikara organiziranjem izložbe koja se otvara u petak, a treba pokazati utjecaj Vincenta Van Gogha (1853.1890.) na umjetnost njegova doba.

Na izložbi pod nazivom "Gogh Modern" bit će predstavljeno 80 modernih i suvremenih djela za usporedbu sa slikama Van Gogha, od njegovih početaka u Nuenenu, do portreta pacijenta u sanatoriju Saint-Remy-de-Provence, gdje je Van Gogh boravio nedugo prije smrti.

Izložba je podijeljena u pet skupina: boja, pokret, priroda, ljudska sudbina i "čovjek, tijelo i duša", zamišljena da pokaže "nerazdvojnu vezu umjetnosti i života".

Prve dvije skupine, boja i pokret, smještene u velikoj svijetloj dvorani u podrumu muzeja, zacijelo su najbogatije. Kroz djela izabrana u suradnji sa Stedelijk Museumom, muzejom moderne umjetnosti iz Amsterdama, prikazuju dva velika pravca u posijeratnom slikarstvu: rad na skladu boja i rad na pokretu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče boje, možemo se diviti platnima Morrisa Louisa, Franka Stelle i Jaspera Johnsa, kao i velikom ulju na platnu s voskom Bricea Maidena. Što se tiče pokreta, Jackson Pollock predstavljen je pored Willema de Kooninga, Karel Appel blizu Jeana Dubuffeta i Georga Baselitza.

Također treba istaknuti velike cvjetove Andyja Warhola u skupini priroda i "performance" Marine Abramović koje se prenose putem televizijskih zaslona u skupini "tijelo i duša".

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara