Izložba Van Gogha istražuje njegovu ljubav za krajolik

SLIKE i crteži inspirirani zlaćanim poljima i rascvjetalim vrtovima, koji su Vincenta van Gogha spašavali od vlastitih demona, čine novu izložbu otvorenu u američkom gradu Toledu.

Izložba pod nazivom ´Van Gogh: Polja´ obuhvaća 27 slika i crteža krajolika iz muzeja i privatnih kolekcija diljem svijeta, a otvorena je do 18. svibnja.

Prati razvoj od korijena van Goghovih ranih crteža krajolika, kroz francuske krajolike, sve do mračne, proročanske slike, završene nekoliko dana prije samoubojstva 1890.

´U ljepoti pejzaža pronašao je mir koji ga, nažalost, nije uvijek pratio´, kaže Lawrence Nichols, kustos muzeja.

Po prvi put se neka van Goghova izložba bavi samo njegovim pejzažima, kaže Nichols. Muzej se odlučio usredotočiti na pejzaže, jer je već posjedovao jednu van Goghovu sliku prirode, ´Polja pšenice sa žeteocem´.

Izložba uključuje neke od najvažnijih van Goghovih radova, iz njujorškog Metropolitan muzeja i londonske Nacionalne galerije, no ne zadržava se na mračnim danima van Goghova života. Tu je prikaz seljaka koji klečeći u vrtu raširenih ruku gleda prve korake svojeg djeteta i slika čovjeka koji šeta psa kroz snijegom pokrivena polja južne Francuske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izložba je još bila otvorena i u njemačkom gradu Bremenu, gdje je privukla 300.000 posjetitelja.

´Prepoznajete umjetnika van Gogha, a ne luđaka koji ne proda nijednu svoju sliku´, kaže direktor bremenskog muzeja Wulf Herzogenrath. ´Ova djela pokazuju kako se promijenio od tradicionalnog umjetnika i unio nove poglede na pejzaž, kao jedan od predvodnika moderne umjetnosti.´

Izložba započinje jednim od brojnih autoportreta - pejzažem lica. Nastavlja se crtežom osamljenog lika koji prelazi polje, jednim od van Goghovih najranijih poznatih djela. Iako se izložba ne bavi van Goghovim uzastopnim napadima depresije, rezanjem uha 1889. te njegovim samoubojstvom, nemoguće je zanemariti te događaje kad se promatraju slike.

Neke su nastale za vrijeme njegovih izlazaka iz ludnice u južnoj Francuskoj, kad je pronalazio ljepotu u poljima makova i uzoranim poljima okruženim planinama.

´Kroz željezne rešetke vidim kvadrat polja pšenice... iznad kojeg se jutarnje sunce diže u svom svojem sjaju´, pisao je van Gogh bratu Theu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara