IZLOŽBA VINOVE LOZE U DALMACIJI

Institut za jadranske kulture i melioraciju krasa u Splitu priredio je u sklopu proslave 110. obljetnice svoga neprekidna znanstvenoistraživačkog rada u poljoprivredi izložbu grožđa autohtonih i odomaćenih sorta vinove loze u Dalmaciji.

Izložbu u prostorima Instituta otvorio je danas splitsko-dalmatinski župan Kruno Peronja, istaknuvši kako vinova loza zauzima važno mjesto u dalmatinskoj poljoprivredi i stoljetna je hraniteljica ljudi na dalmatinskom području.

Ravnatelj Instituta Slavko Perica kazao je da je izloženo 40 sorta autohtone i nekoliko odomaćenih vrsta vinove loze, naglasivši da se i danas u Dalmaciji uzgaja velik broj vrsta vinove loze, više od 80, a u ne tako davnoj prošlosti bilo ih je više od 150.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Tako velik broj sorata svjedoči o dugoj tradiciji uzgoja loze i visokoj razini znanja starih vinogradara i vinara u Dalmaciji. Mnoge od tih sorta ograničene su samo na usko područje pa tako gotovo svaki otok ili selo u Dalmaciji njeguje svoju tradicionalnu i specifičnu sortu", kazao je, uz ostalo, Slavko Perica.(Hina) xmerc ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara