Izmjenama Zakona o naknadi za oduzetu imovinu izjednačiti i strance?

Vlada premijera Ive Sanadera razmišlja o izmjenama Zakona o naknadi za imovinu oduzetu u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine kojima bi se, sukladno odluci Ustavnog suda, strani državljani u pravu na naknadu izjednačili s hrvatskim državljanima, doznaje se danas iz izvora bliskim Banskim dvorima. L

Tim bi izmjenama iz Zakona bilo izbačeno da se pravo na obeštećenje rješava bilateralnim sporazumima, a pravo na obeštećenje odnosilo bi se i na strane državljane kojima je imovina u Hrvatskoj oduzeta za vrijeme komunističke vladavine, a do sada nisu obeštećeni nekim ranijim sporazumima s bivšom Jugoslavijom, doznaje se od izvora.

Time bi prestala i potreba za bilateralnim sporazumom, pa i onim s Austrijom o naknadi folksdojčerima.

Zakonske bi se izmjene odnosile ne samo na Austrijance, nego i na Židove, Amerikance i druge nacionalne skupine, sve koji do sada nisu obeštećeni temeljem nekog sporazuma bivše Jugoslavije, ili bilateralnim sporazumima, kažu Vladi bliski izvori.

Utvrđuju se sve činjenice potrebne za donošenje takvih zakonskih izmjena i dopuna i čim se utvrde zakon bi mogao ići u proceduru, navode isti izvori, napominjući da je to usuglašeno i s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem kao sukreatorom vanjske politike.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogućnost da Vlada premijera Sanadera pitanje naknade za oduzetu imovinu riješi izmjenama Zakona, te da odustane od slanja u saborsku proceduru potvrđivanje ugovora s Austrijom o naknadi imovine folksdojčerima najavio je jedan tjednik.

Taj ugovor s Austrijom, koji je parafiran, izazvao je burne reakcije u Hrvatskoj, a usprotivio mu se i predsjednik Mesić nazvavši ga "opasnim presedanom koji neće imati učinka samo na Republiku Hrvatsku".

Prema podatcima Ministarstva pravosuđa, strani su državljani od 1991. podnijeli 4.211 zahtjeva za povrat imovine oduzete za vrijeme komunizma, a po napravljenim simulacijama, za obeštećenje bi kroz razdoblje od 20 godina trebalo 756,8 milijuna kuna.

(Hina)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara