Izrael afričkim zemljama obećao pomoć u borbi protiv terorizma

Izrael afričkim zemljama obećao pomoć u borbi protiv terorizma

Foto: Hina

IZRAEL se obvezao pomoći Africi u borbi protiv islamističkog terorizma, a premijer Benjamin Netanyahu je drugog dana svog posjeta tom kontinentu obećao podijeliti obavještajne informacije s Kenijom i drugim afričkim državama.

"Ako znate da će se dogoditi napad, mi ćemo učiniti korake da ga spriječimo, što će biti direktna pomoć pri spašavanju života", izjavio je Netanyahu na zajedničkoj konferenciji za novinare s kenijskim predsjednikom Uhuruom Kenyattom u Nairobiju.

Dodao je kako će "dijeliti obavještajne informacije sa svojim prijateljima u Keniji i Africi".

U Africi su aktivni al-Šabab, Boko Haram i Islamska država, napomenuo je izraelski premijer.

Kenyatta je rekao kako njegova država ima dugu tradiciju sigurnosne suradnje s Izraelom, referirajući se na podršku koju je 1976. Kenija dala Izraelu pri napadu na aerodrom Entebbe u Ugandi kojim je oslobođeno više od stotinu taoca koje su držali njemački i palestinski militanti.

Netanyahu je u Keniju stigao iz Ugande, gdje je obilježio četrdesetu godišnjicu tog napada, u kojem je ubijen njegov brat Yoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Militanti su tada oteli zrakoplov koji je putovao iz Tel Aviva u Pariz, te ga natjerali da sleti u Entebbe.

Kenija dopustila Izraelu da koristi njihov aerodrom

Kenija je dopustila Izraelu da koristi aerodrom u Nairobiju, te je osigurala bazu za agente Mossada za pripremu za napad u kojem je poginulo 30 osoba.

"Platili smo cijenu, mnogo je naših sugrađana kasnije ubijeno" na zapovijed tadašnjeg ugandskog diktatora Idija Amina, rekao je Kenyatta.

Kenyatta je ponudio pomoć svoje države pri uspostavljanju mira između Izraela i Palestine, smatrajući da Kenija može iskoristiti svoje iskustvo iz sukoba koju su se dogodili nakon izbora 2007.-2008. godine.

Nazvavši Izrael svojim "ključnim partnerom i saveznikom", Kenyatta se obvezao proširiti suradnju na područjima poput tehnologije, kibernetičke sigurnosti i navodnjavanja, te je rekao da će predložiti uključivanje Izraela u Afričku uniju u svojstvu promatrača.

Prvog dana svog posjeta Africi Netanyahu se susreo sa šest afričkih vođa koji su dogovorili protuterorističku suradnju s Izraelom.

Ovo je prvi posjet izraelskog premijera subsaharskoj Africi u nekoliko desetljeća, a Netanyahu je najavio novu eru u odnosima, izjavivši u Ugandi da se "Izrael vraća u Afriku".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara