Izrael bi mogao evakuirati desetke naselja na Zapadnoj obali

IZRAEL bi, ako je suditi po riječima zamjenika potpredsjednika vlade Shimona Peresa, mogao evakuirati na desetke naselja na Zapadnoj obali, zbog kojih trpi prilično jake kritike.

No, Peres je jasno naglasio da je nemoguće "evakuirati sva naselja, čak ni većinu njih", ali da bi broj evakuiranih naselja mogao biti nekoliko desetaka.

Izrael je 2005. povukao svoje građane iz pojasa Gaze, ali je na Zapadnoj obali ostao zbog rata s Libanonom. Vojna prisutnost tamo osigurava da Hamas i neke terorističke organizacije ne preuzmu punu kontrolu. Ipak, ta naselja su jedna od glavnih točaka prijepora i jedan od elemenata zbog kojih Izrael dobiva najviše međunarodne kritike, posebno zato što nije baš sva gradnja potpuno u skladu s planom "road map".

Nedavno je također isplivalo nekoliko korupcijskih afera oko naselja, koja malo pomalo postaju napučena ortodoksnim Židovima koji znaju biti agresivni prema Palestincima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peres kaže da je Izrael spreman pregovarati s novom palestinskom vladom oko naselja. Naravno, uz uvjete: "Ako Hamas pristane pregovarati, priznati Izrael i poduzeti korake prema miru, dogovor je moguć. Evakuacija će biti usklađena s palestinskom vladom".

Ipak, izraelski mediji ne smatraju da premijer Ehud Olmert ima dovoljno političke moći da povuče ovako nepopularan potez, posebno otkad mu je u zadnje vrijeme drastično opala popularnost.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara