Izrael će još pojačati napade protiv Hezbolaha

IZRAEL je na konferenciji u Rimu navodno dobio odobrenje za nastavak operacija u Libanonu i namjerava pojačati intenzitet napada na Hezbolah, javile su u četvrtak agencije.

"Jučer smo u Rimu zapravo dobili odobrenje za nastavak operacija sve dok Hezbolaha više ne bude na jugu Libanona i dok ga se ne razoruža", rekao je izraelski ministar pravosuđa Haim Ramon.

U Rimu je u srijedu održana međunarodna konferencija o Libanonu, koja je završila neuspjehom, jer zbog snažnog odupiranja SAD, unatoč želji većine sudionika, nije upućen zajednički zahtjev za trenutačnim prekidom vatre.

Izraelski veleposlanik pri UN Danny Gillerman izrazio je zdovoljstvo zbog "čvrstog stajališta Sjedinjenih Američkih Država", koje se ne slažu s ocjenom o neuspjehu rimske konferencije.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow rekao je kako su sudionici s konferencije izašli s "dogovorom o potrebi zajedničkog djelovanja na žurnom postizanju prekida vatre".

"Mislim da je važno shvatiti da neodređivanje točnog datuma prekida vatre nije neuspjeh, nego priznavanje stvarnosti", rekao je Snow.

"Svi znaju da bi pobjeda Hezbolaha značila pobjedu međunarodnog terorizma i katastrofu i za Izrael i za cijeli svijet", izjavio je Ramon uoči sastanka užeg kabineta za sigurnost izraelske vlade, sazvanog zbog sve većih gubitaka kopnenih izraelskih snaga u Libanonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri su se okupili kako bi dali zeleno svjetlo još žešćim bombardiranjima mjesta koja se smatraju uporištima Hezbolaha u nastojanju sa se na najmanju moguću mjeru svedu gubici kopnene vojske, nakon što su u srijedu u operacijama poginula devetorica vojnika. To, međutim, donosi opasnost još većih civilnih žrtava u Libanonu.

"Treba do krajnjih mogućnosti iskoristiti vatrenu moć, prednosti koje imamo nad Hezbolahom u pogledu zrakoplovstva i topništva, a biti oprezan u korištenju kopnenih snaga i izbjegavati sukobe prsa u prsa", rekao je Ramon.

Nakon poziva Izraela da se ljudi maknu iz područja napada, "svi koji se još nalaze u Libanonu povezani su s Hezbolahom" i civilne lokalitete treba tretirati kao vojne, rekao je Ramon, a iz te i iz izjava drugih izraelskih ministara razvidno je što se točno želi napraviti.

Bivši ministar obrane, danas infrasrukture, Benjamin Ben Eliezer rekao je kako su "oni koji su ostali u svojim naseljima svjesno preuzeli rizik da poginu", a neimenovani ministar, član užeg kabineta za sigurnost, bio je još jasniji.

"Pokaže li se potreba, treba sravniti sa zemljom sva sela na jugu Libanona. Izraelska vojska još je daleko od pobjede i treba izmijeniti pravila igre", rekao je taj ministar, čije je riječi prenio izraelski radio.

"Nužno je više odlučnosti i manje osjetljivosti " na gubitke, piše dnevnik Maariv u broju od četvrtka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara