Izrael Egiptu objašnjava prekid kontakta s Palestincima

Izrael će poslati dvojicu viših dužnosnika ministarstva vanjskih poslova u Egipat da objasne odluke premijera Ariela Sharona o prekidu svih kontakata s Palestinskom samoupravom nakon napada na kontrolnoj postaji u Gazi, objavio je u subotu Izraelski radio.

Ti će se dužnosnici sastati sa šefom egipatskih obavještajaca Omarom Suleimanom i ministrom vanjskih posolva Ahmedom Abu Reitom. Oni će tražiti od Egipta da izvrši pritisak na Palestince da suzbiju gerilsku aktivnost i da ne pristanu samo na prekid vatre koji želi ostvariti novi palestinski predsjednik Mahmoud Abbas.

Izraelska odluka o suspenziji veza s Palestincima donesena je nakon što su trojica Palestinaca napala prijelaz Karni u središnjem dijelu pojasa Gaze u četvrtak navečer i ubila šestero izraelskih civila, a onda su ih ubili izraelski vojnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
The Washington Post u subotu prenosi riječi jednoga neimenovanog "izraelskog visokog dužnosnika" koji je rekao da je Palestinska preventivna sigurnosna služba "koliko mi znamo, umiješana" u taj napad.

Obustava kontakata podrazumijeva i odgodu sastanka što ga je premijer Sharon planirao održati s Abbasom koji u subotu popodne polaže prisegu kao nasljednik Jasera Arafata. Još nije određen datum toga sastanka, ali pretpostavljalo se da bi se dogodio idućih tjedana.

(Hina) xvm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara