Izrael intenzivira pripreme za slučaj rata s Irakom

Izrael je posljednjih dana intenzivirao pripreme za slučaj novog američkog rata s Irakom, koji bi mogao početi idućih tjedana, saznaje se iz vojnih izvora.

Izraelskoj protuzračnoj obrani i ratnom zrakoplovstvu naloženo je da do sredine siječnja budu spremni za mogućnost rata s Irakom, objavio je izraelski javni radio.

Osobito moraju biti spremni za presretanje iračkih zrakoplova u samoubilačkim misijama.

U Izrael bi idućih dana trebalo stići tisuću američkih vojnika brigade za protuzračnu obranu te jedna američka fregata koja će ispred izraelske mediteranske obale pružati potporu izraelskim radarima. Američki vojnici sudjelovat će u jednoj vježbi, no u Izraelu će ostati i nakon nje.

Protuzračna obrana organizirala je posljednjih dana jednu vježbu glavnog stožera kao i vježbe na terenu u kojima su simulirani napadi projektilima s kemijskim i biološkim bojevim glavama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Zaljevskom ratu 1991. Irak je na Izrael ispalio 39 projektila Scud, pri čemu je poginulo dvoje ljudi, a stotine su ozlijeđene.

Izraelski arsenal od tada je znatno pojačan i uključuje i nove protuzračne projektile Arrow, dok je irački potencijal puno slabiji, ističu stručnjaci.

Komentirajući glasine o skorom početku rata u Iraku, australski ministar vanjskih poslova rekao je u nedjelju da rat nije neizbježan te da Australija još nije odlučila hoće li u njemu sudjelovati, kao ni Sjedinjene Države.

Ministar Downer naglasio je novinarima da se rat još uvijek može izbjeći te da to ovisi o spremnosti iračkog predsjednika da se razoruža.

´Mislim da još nismo stigli do točke u kojoj je rat s Irakom posve siguran´, rekao je ministar tijekom posjeta Novom Zelandu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara