Izrael izrazio žaljenje zbog neuspjeha palestinskih pregovora

Izrael je u ponedjeljak izrazio žaljenje zbog neuspjeha palestinskih pregovora u Kairu, kojima je trebalo nagovoriti gerilske organizacije da objave prekid vatre.

"Danas je tužan dan za palestinski narod i za vladu Abu Ale (Ahmeda Koreija)", rekao je Raanan Gissin, glasnogovornik izraelskoga premijera Ariela Sharona.

Prema njegovim riječima, neuspjeh razgovora pokazao je da životima Palestinaca "sada rukovode teroristi". Razgovori su prekinuti u nedjelju navečer, a da se palestinske skupine, ni militantni Hamas ni Islamski džihad nisu uspjele dogovoriti o objavi prekida napada na Izraelce.

"Mi cijelo virjeme govorimo da s terorističkim organizacijama nema dogovora. Ne može se pobjeći od potrebe borbe protiv terorista", rekao je Gissin za agenciju dpa.

Sharon se u nedjelju sastao s predsjednikom Mosheom Katsavom i izjavio da je Izrael zainteresiran za puni prekid vatre i uz njegovo bi ostvarenje i Izrael učinio "napore" da izbjegava vojne akcije.

No dodao je da Izrael neće prihvatiti djelomičnu "hudnu", tj. prekid vatre.

Izraelske snage sigurnosti za to su vrijeme u ponedjeljak stavljene u stanje pune pripravnosti jer su dobile pouzdane obavještajne podatke o tome da palestinski ekstremisti planiraju bombaški napad u središtu zemlje.

Zbog policijske blokade cesta na ulazu u gradove u središnjem dijelu zemlje Kfar Sabu, Hod HaSharon i Peta Tikvu, nastale su velike prometne gužve.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara