Izrael: Morat će se preseliti deseci tisuća izraelskih doseljenika

DESECI tisuća židovskih doseljenika možda će se morati preseliti provede li Izrael najavljene mjere odvajanja od Palestinaca, izjavio je u nedjelju zamjenik premijera Ehud Olmert.

Premijer Ariel Sharon prošli je tjedan najavio da će, propadne li američki mirovni plan, Izrael poduzeti jednostrane mjere među kojima će biti i zadržavanje dijela okupiranih teritorija, ali i preseljenje neodređenoga broja doseljenika.

"Sigurno je to broj mnogo veći od tisuća. Vjerojatno je riječ o desecima tisuća", rekao je Olmert.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Misam spreman ulaziti u precizne brojke, ali znatan će se broj židovskih doseljenika u tim teritorijima morati preseliti", dodao je.

Doseljenici su bijesni zbog prijedloga premijera koji je desetljećima zagovarao izgradnju naselja na teritorijima koje je Izrael okupirao nakon rata 1967. U pojasu Gaze i na Zapadnoj obali ima najmanje 230 tisuća doseljenika.

Palestinci bi željeli da židovski doseljenici odu, ali strahuju od jednostranih izraelskih poteza. Sharon je rekao da će Palestincima na kraju ostati manje zemlje provedu li se najavljene mjere, nego što bi dobili pregovorima u skladu s američkim "mirovnim smjernicama".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara