Izrael najavljuje nove mirovne mjere

IZRAEL je u petak obećao da će se povući iz još dva grada na Zapadnoj obali i potvrdio da će osloboditi stotine palestinskih zatvorenika, u trenutku dok se u Washingtonu, na poziv američkog predsjednika Georgea Busha, nalazi palestinski premijer Mahmoud Abbas.

Imena gradova i datum izraelskog povlačenja bit će dogovoreni na sastanku izraelskog ministra obrane Shaula Mofaza i palestinskog ministra za sigurnosna pitanja Mohammeda Dahlana početkom idućeg tjedna, priopćio je ured izraelskog premijera.

Sharonov ured objavio je također da će Izrael ukloniti cestovne blokade na Zapadnoj obali - između Ramallaha i Jeruzalema, Ramallaha i Nablusa i Betlehema i Hebrona.

Izraelski ministar obrane Shaul Mofaz naložio je reviziju cjelokupne politike cestovnih blokada, navodi se u priopćenju.

Planira se i izdavanje 8.500 dozvola koje će Palestincima omogućiti rad u Izraelu te prebacivanje blokiranih 16,4 milijuna američkih dolara palestinskim vlastima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među mjerama najavljenim u cilju "poticanja pregovora" o provedbi mirovnoga plana ne nalazi se ipak zaustavljanje širenja židovskih naselja na okupiranim dijelovima Zapadne obale i pojasa Gaze.

Što se pak tiče ograde koju Izrael gradi na Zapadnoj obali kako bi se zaštitio od palestinskih samoubilačkih napada, Sharonov ured objavio je da se razmatraju mjere kojima bi se umanjili negativni učinci tog zida po Palestince.

Potvrđuje se, međutim, planirano oslobađanje nekoliko stotina palestinskih zatvorenika, no ne i svih 6.000, što zahtijevaju Palestinci.

Preispitivanje kriterija za oslobađanje palestinskih zatvorenika bit će na dnevnom redu idućeg mjeseca, nakon što se Sharon vrati iz posjeta Washingtonu.

Prema izraelskom dnevnom listu Haaretz, popis zatvorenika koji bi mogli biti pušteni sadrži gotovo 600 imena, no konačan se broj tek treba utvrditi. Među njima nalaze se i pripadnici Hamasa i Islamskog džihada.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara