Izrael nastavio sa zračnim udarima uz pripreme za kopnenu operaciju u Libanonu

IZRAELSKI su zrakoplovi u petak nastavili svoje zračne napade na Libanon gdje su stanovnici južnog dijela zemlje upozoreni da se povuku "što prije" zbog priprema za veću kopnenu operaciju i postavljanje dublje "tampon zone" na tom području, javljaju agencije.

Izraelski ratni zrakoplovi su bacali letke kojima pozivaju stanovnike južnog Libanona da odmah napuste to područje, prenose agencije. Izrael se odlučio za dublji prodor u Libanon kako bi potisnuo Hezbolah nakon devet dana sukoba. Agencija Reuters također javlja, prenoseći pisanje izraelskih medija, da se izraelska vojska sprema za kopnenu operaciju protiv gerilaca Hezbolaha u Libanonu te da je pokrenula "masivnu" mobilizaciju pričuvnog sastava vojske.

Izraelski mediji javljaju da tisuće vojnika već djeluju unutar južnog Libanona, gdje pokušavaju uništavati Hezbolahove bunkere. Vojska odbija potvrditi ili odbaciti te napise, dodaje Reuters. Izraelski dužnosnici su u četvrtak navečer održali sastanak kako bi odlučili koliko vojnika poslati u Libanon, javlja Associated Press pozivajući se na vojne izvore.

Isti su izvori istaknuli da Izrael neće prekinuti ofenzivu dok Hezbolah nije potjeran iza rijeke Litani, 30 kilometara sjeverno od granice, a tako bi se stvorila nova tampon zona u regiji, dodaje AP.

Izraelska je vojska, prenosi Reuters, potvrdila da su u četvrtak u Libanonu, poginula četiri vojnika a da je nekolicina ranjena u sukobima s gerilcima Hezbolaha.

Istovremeno su, kako javljaju AP i France Presse agencija, izraelske snage nastavile bombardiranje glavnog libenonskog grada. Kako su izjavili svjedoci, u Bejrutu se čula jedna glasna eksplozija. TV postaja Al Arabiya javlja da je jedan napad izveden na južno predgrađe Bejruta gdje je uporište Hezbolaha, koje je gađano već nekoliko dana uzastopce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelski su zrakoplovi gađali i grad Nabi Sheer u dolini Bekaa na istoku zemlje, izjavili su svjedoci za Al Manar televizijsku postaju. Svjedoci su izjavili i da su osim grada gađana i okolna brda gdje djeluje Hezbolah.

U petak je nastavljena i evakuacija stranih državljana iz Libanona. Među brodovima koji omogućuju sigurno prebacivanje evakuiranih u istočnom Sredozemlju su američki nosač USS Nashville, dva britanska ratna broda i brodovi iz Grčke, italije i Indije.

Istovremeno, izraelski list "Maariv" je objavio kako Izraelci u velikoj mjeri podržavaju rat protiv Hezbolaha.

Istraživanje kojeg je proveo Maariv pokazalo je da čak 90 posto Izraelaca želi da se ofenziva u Libanonu nastavi dok Hezbolah ne bude potisnut iz južnog dijela te države i da se tek tada mogu održati pregovori kojima bi se oslobodila dva izraelska vojnika. Također, "Maariv" prenosi da 95 posto Izraelaca smatra da je vojni odgovor Hezbolahu opravdan. Samo osam posto ispitanika je za prekid vojnih operacija i početak pregovora, prenose Reuters i AFP.

Broj raketa koje Hezbolah ispaljuje na Izrael značajno je opao, objavila je izraelska vojska. Kako je rekla glasnogovornica izraelske vojske oko 50 raketa Hezbolaha palo je na sjeverna područja Izraela u četvrtak, što je značajno manje od 140 dan ranije, dodaje Reuters.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara